Endometrios – känner du till det?

EndometriosVisste du att var tionde person som menstruerar har endometrios? Endometrios gör att du kan få en rad olika symptom som brukar innebära ordentlig smärta, så stark smärta att du kan svimma, kräkas eller inte kan röra dig. Smärtan kan bland annat uppstå i samband med mens, ägglossning och sex men även vid andra tillfällen.

Nu är jag ingen expert, men ska jag sammanfatta endometrios (med lite hjälp från 1177.se) så innebär det att det finns livmoderslemhinna på andra ställen än inuti i livmodern. Detta orsakar i sin tur ofta en inflammation, vilket är en stor del av orsaken till den smärta som kan uppstå. Inflammationen kan även leda till att det bildas ärrvävnad och sammanväxningar.

Trots att var tionde mensare har endometrios är detta en sjukdom få känner till. Personligen hade jag ingen aning om vad det var framtill en nära vän fick diagnosen. Är inte det rätt sjukt? Att en så vanlig sjukdom inte är mer känd? Sjukare är väl kanske att det i snitt tar 7-8 FAKKING ÅR att få diagnosen fastställd. Anledningen till detta är, vad jag förstått, att t o m vårdpersonal har låg kunskap kring endometrios.

Jag själv lider inte av endometrios, men jag har vänner och bekanta som gör det. Detta är en sjukdom som kan påverka livskvaliteten otroligt negativt, inte bara pga smärtor, utan även då du kommer ha problem med ditt arbete. Du kanske rent av känner till hur negativt det påverkar jobbet av att behöva vara hemma ofta eller behöva vara på jobbet med kraftiga smärtor.

Det finns olika behandlingar för att lindra endometrios, men inget som faktiskt botar den. Eller ja, du kan ju välja att ta bort äggstockarna och livmodern. Men inte annars. Hör ni hur sjukt det är? Det finns inget vettigt sätt att behandla endometrios! Det vanligaste är att du blir erbjuden p-piller eller lite smärtstillande och kanske att ge dig ut och jogga lite. Lycka till att jogga när du inte kan stå upp liksom…

Anledningen till att jag skriver om detta är för att jag sitter på en plattform som rätt många mensare besöker och för att så få av oss känner till sjukdomen. Jag vill helt enkelt öppna upp ögonen för vad detta är och att om du känner igen dig i detta – sök hjälp! Var besvärlig, kräv en undersökning – kräv flera! Det är inte meningen att du ska ha ont stora delar av ditt liv, vare sig du lider av endometrios eller ”bara” har starka menssmärtor. Kom ihåg att du alltid har rätt att få hjälp och hjälper inte den första läkaren dig – gå till nästa.

Lite kort så vill jag bara konstatera att det egentligen inte är så konstigt att det finns så dålig vård för personer med endometrios. Det är ju trots allt en sjukdom som främst drabbar mensare, som i de flesta fall identifierar sig som kvinnor. Och vi vet väl alla att kvinnor inte är lika mycket värda, eller hur? (OBS! Raljerar kraftigt)

Vill du läsa mer om endometrios rekommenderar jag dig följande sidor:
1. 1177
2. Endometriosföreningen
3. Good old wikipedia

Sist av allt hoppas jag att du som har endometrios får bra hjälp. Att du som misstänker att du har sjukdomen blir tagen på allvar och får hjälp.

Känner du till endometrios sedan tidigare? Har du kanske rent av själv endometrios? Vilka är dina upplevelser?

16

9 Kommentarer
 1. Rosann
  Rosann says:

  Bra skrivet! Gör ett inlägg om PMDS någon gång också!
  Hela 8% av alla kvinnor lider av PMDS i någon utsträckning men ingen verkar vilja prata om det.

  Svara
 2. den pyttelilla gudinnan
  den pyttelilla gudinnan says:

  Har känt till det ett par år, har en kompis som starkt misstänker att hon har det men ingen diagnos. Jag har ibland undrat om jag också har det för jag kan få så ont så jag spyr och sen måste ligga i soffan o gråta i typ 3 dar, men minst lika ofta så har jag inga problem alls och extremt lite mens med långa mellanrum så jag vet inte vad det är för fel på mig, gick till ungdomsmottagningen en gång men de sa typ att så är det bara ibland.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Men usch! Fattar inte att kvinnoproblem viftas bort med sådan enkelhet. Det kanske är så ibland, men om det finns en orsak som går att lindra bör det ju göras!

   Svara
 3. Ida
  Ida says:

  Så bra inlägg!! Det är verkligen så sjukt, och patriarkalt självklart, att denna sjukdom fortfarande är så himla mörkad och i det dolda.

  Svara
 4. Skatan
  Skatan says:

  Så bra att du tar upp detta!
  Jag tror (och många med mig) att betydligt fler än var 10:e mensare har endometrios! Betydligt fler alltså.
  Enda sättet att verkligen bekräfta och diagnostisera endometrios är att göra en laparaskopi (titthålsoperation). Vilket sällan görs för att ”bara” ställa diagnos… (om det gällde män osv *suck*) Behandling finns ju inte heller direkt. Och ingen vet riktigt varför det blir såhär…

  För att ge en liten solskenshistoria kan jag berätta att jag själv, som aldrig haft några större mensproblem genom livet, är diagnostiserad med endometrios. Detta efter en blindtarmsoperation med just titthålsteknik. Ganska grav endometrios också. Jag fick uppföljning på gyn och fick massor med info och möjlighet till ”stöd” om jag ville. Jättebra! Jag har varken innan eller efter det haft några smärtor som inte botats med en Ipren och jag hade inga svårigheter alls att bli gravid heller. Så det behöver inte innebära helvetessmärtor och jordens undergång.

  MEN, min poäng är dock att eftersom jag gått runt helt ovetandes och symtomlös så tror jag att fler kan göra det, och att alltså många fler har det! Även personer med mer lindriga mens-problem. Det kan ju som sagt leda till smärta och inflammation och fertilitetssvårigheter och tarmproblem och till och med sätta sig på lungorna (!) Mer forskning nu tack! Kvinnosjukvården MÅSTE börja prioriteras!

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Vad skönt att du fick bra hjälp! Känns som att det generellt är tvärtom. Eh ja, kvinnovården måste prioriteras – det är ju faktiskt ca halva befolkningen liksom…

   Svara
 5. C
  C says:

  Så Bra att du är med och sprider kunskapen! Jag brukar läsa din blogg och lider av svår endometrios sedan många år. Har fått bra vård till skillnad mot många andra. Att få känna trygghet och förtroende för sin läkare har varit jätteviktigt för mig i svårare perioder. Jag önskar verkligen att fler kunde få det stöd jag får.
  Tack för en kreativ och rolig blogg föresten! Ser alltid fram emot nya inlägg från dig

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Vad skönt att höra att du också fått bra hjälp! Det visar ju på att det nog är lite regionalt och från läkare till läkare vilken hjälp som erbjuds. Tack så mycket och vad roligt att höra!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *