Tips till den som färgar håret rött

Inlägget innehåller reklamlänkar och är i november 2021 uppdaterat med cruelty free alternativ till produkterna i detta inlägg.

Jag har tidigare skrivit några tips på hur man bäst tar hand om och färgat håret rött. Nu ett tag senare, ett hårfärgsbyte mellan och lite ny kunskap tänkte jag att det är dags för lite nya tips. Det är ju trots allt en färg som inte är helt lätt att hålla snygg och fräsch!

1. Färgar du håret rött för första gången är det bäst att ta i något så att färgen är något skarpare än tänkt, detta eftersom färgen kommer mattas ner väldigt fort. Framför allt om du går från en ljusare färg på håret till rött. Har du som jag hade, blekt håret, så kommer det bli tokrött, men färgen kommer att fästa ännu lite sämre och du kommer behöva göra en ny färgning av hela håret redan efter 3-5 veckor för att färgen inte ska släppa.
Nedan ser ni hur mitt hår såg ut efter första färgningen på blont blekt hår och sedan efter drygt 1 månad. Tilläggas ska att jag då har använt en s.k färgbomb på håret (en inpackning med lätta färgpigment), annars hade håret varit ännu ljusare. Bra att veta om dessa färginpackningar är att de ENBART fungerar på hår som redan är färgat. Så vill du byta nyans på håret är färgbomben inget för dig med ofärgat hår eller med en ordentlig utväxt.

färgahåretrött

2. Som jag tidigare har skrivit tycker jag att man ska undvika att färga hela håret i onödan, då det dels sliter på håret, men också kan bli “sotigt” i längderna. Med detta menar jag att hårbotten antagligen kommer att ha en härlig röd ton, medan längderna är mörka och matta. Dock kan det vara bra om topparna börjar bli ljusa att bara kamma ner färgen i längderna de sista tio minuterna. Känner man att längderna bara har tappat gnistan för att färgen börjat släppa och ser matta ut, föreslår jag en färginpackning eller någon snällare toning istället för permanent färg. Revlon har hur många toner som helst av rött i form av färginpackning. Vi snackar allt från ljusa koppartoner till lilaröda mörkare toner. Dessa inpackningar sliter inte mer på håret än vad en vanlig tvätt gör. Jag gillar nr 400! Den är Pippi Långstrump-färgad och jag trivs bäst i starka orangea toner.

Cruelty free alternativ till Revlon: Maria Nila Colour Refresh, Lykos egna märke, Grazette, (reklamlänkar)

IMG_1830xxs

3. Om du aldrig varit rödhårig – gå till frisören för ditt första hårfärgsbyte. Det är JÄTTESVÅRT att avgöra från en kartong med färg hur resultatet kommer att bli. Dels pga att du kanske har gammal färg i håret och dels för att det beror på vilken färg du naturligt har. Är du lite modig och inte särskilt petig kan du så klart göra det hemma, men kom ihåg att du kan stå med en helt galen ton på håret om du har otur. Själv har jag haft en helt galen röd ton på håret efter en misslyckad hemmafärgning för några år sedan.

4. Använd alltid produkter som är till för färgat hår. Din färg kommer hålla mycket längre. Du kan även blanda i lite  av en färginpackning med din vanliga inpackning om du har någon som är jättebra, men inte anpassat för färgat hår. Själv brukar jag blanda en gnutta i min inpackning från Redken Extreme som är för hår som behöver återuppbyggas.

5. Rött hår är inte det lättaste att hålla snyggt. Det tar ett tag att bygga upp bra pigment i håret, så ge inte upp din dröm om ett rött svall bara för att färgen rinner ut och håret tycks mattas av hela tiden, det gäller bara att vara envis i början så kommer du kunna sköta håret på ett mindre krävande sätt efter ett tag. Då menar jag att det kommer räcka med att hålla efter utväxt och att sköta längderna med färginpackning några gånger i månaden.

…och till sist hur jag fått till den färg jag har nu, som ni ser på bilden nedan. Jag gick från ett ljusblont slingat hår till knallrött (som på allra första bilden i detta inlägg), för att få till den färgen började jag med att tona hela håret med färgbomb nr 400 från Revlon och färgade sedan över allt med LÓreal Feria Mango Intense Copper (7.4) som är väldigt orange.
Efter det lät jag mer eller mindre håret tvättas ur och tog hand om det med färgbomb under de första veckorna. Jag blev lite nyfiken på hur det skulle se ut om jag lät det vara, och resultatet blev en rödblond fin färg som jag nyss tröttnade på i förra veckan, och då använde jag  LÓreal Feria Mango Intense Copper igen för att få till en fin färg. Nu är färgen något mörk för min smak, men det är inget ett par tvättar inte kan råda bot på.
(Ber om ursäkt för att jag ser ut som sju svåra år på sista bilden, känner mig inte på topp idag)

Cruelty free alternativ till L’Óreal: Garnier och Tints of Nature (reklamlänkar)

rötthårfärgax

Hoppas att detta hjälpt någon och kom ihåg att jag inte är någon frisör, utan enbart en hårnörd som snöat in mig på rött hår och har testat mig fram till dessa kunskaper, även så klart terroriserat mina frisörkompisar.

4 Kommentarer
 1. Anapetite
  Anapetite says:

  Jag verkligen tokälskar din hårfärg, och efter att ha sett din så beslutade jag mig för att försöka få den där perfekta “oranga” hårfärgen!!! <3 Just nu är de nyfärgat och tycker att det går mer åt det röda hållet men efter några tvättar tänkte jag smacka i en färgbomb. Jag har färgat håret med Feria Mango, och tänkte köpa Revlon 400 som du tipsade om 🙂 Sjukt tacksam för tipsen! (Har du Instagram? Jag heter: Anapetite där. Kika gärna in och säga hej!)

  Svara
 2. Caroline
  Caroline says:

  Hej! Vad ska jag tänka på som är röd naturligt, strawberry blonde så vill gärna förstärka till din sista bild. Verkligen jättesnyggt

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Hej! Nu är jag som sagt inte frisör, men jag skulle gå och köpa en nyansering! T ex i en av lykos butiker. De har frisörer som jobbar där som kan hjälpa dig välja nyans 🙂 en färgbomb kommer troligtvis inte fästa om ditt hår är ofärgat.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *