Verso Enzyme Peel with AHA and PHA + lite info om syra & mina resultat

Verso Enzyme Peel with AHA and PHAVerso Enzyme Peel with AHA and PHA

Jag gillar att använda lite syra i min hudvårdsrutin, men absolut inte dagligen. Helt ärligt har jag svårt att se en bra anledning till att exfoliera lite dagligen och på så vis även irritera huden. Vissa hudtyper klarar/behöver så klart daglig exfoliering, men jag skulle vilja vara så pass fräck att jag påstår att det inte är de flesta.

Under de senaste två åren, då syra fått ett rejält uppsving, har jag sett vänner, kollegor och randoms på nätet få perorial dermatit (inflammation i huden) och andra reaktioner. Du kan även utveckla en överkänslighet för viss hudvård. Perorial dermatit kan kopplas samman med användande av smink och hudvård och då framför allt av starka hudvårdsprodukter. Det kan vara att produkten innehåller stark parfym, att man tvättar för mycket eller peelar för mycket – d.v.s exfolierar för mycket. Perorial dermatit är rätt svårt att få bukt på, gör ont och innebär röda plitor och eksem.

Nu blev jag Ida Von Föreläsning mitt i detta, men jag tycker alla ska ta sig en funderar på följande:

· Hur använder du syror?
· Varför använder du syror? Förväntar du något speciellt resultat? Har du något problem som du behandlar?
· Passar produkterna din hudtyp?


För drygt tre år sedan såg min hud ut såhär. När jag tog denna bild hade jag fått nog och behövde hjälp att hitta ett sätt att behandla alla små prickar och rödheten. Det ni ser är en hudåkomma som heter keratosis pilaris, jag har samma på armarna. Det är inte på något sätt smittsamt, det är en vanlig hudåkomma som kortfattat gör så din hud producerar för mycket keratin. När huden gör det kan det bildas små vita, hårda prickar. Klämmer man på dem kommer det ut lite vitt, vilket är keratin. Man kan även ha som små röda prickar, detta oftast eftersom keratinet som ligger i vägen gör att du får inflammerade hårsäckar. Med allt detta sagt, jag fick tipset att införa syra i min hudvårdsrutin för att råda bot på detta.

När man har KP är exfoliering en superbra idé eftersom syra/mekanisk exfoliering hjälper till att ta bort överflödigt keratin. Vad jag har förstått är det rätt vanligt att man är torr och även lite känslig i huden när man har KP. Därför valde jag att börja med mask innehållande AHA-syra som gör sig speciellt väl på en torr hud och i maskform eftersom jag är känslig. Jag har även testat att använda AHA-syra i toner och gel, men tyckte mest min hud kändes känsligare och mer reaktiv av det.
Verso Enzyme Peel with AHA and PHAHär är en bild rätt ur kameran, d.v.s det enda jag gjort är att beskära och anpassa för web. Bilden är tagen på morgonen i samband med att jag skrev detta inlägg och jag har inte ens tvättat nyllet, med andra ord ingen förskönande hudvård heller. Jag vill egentligen mest visa hur bra resultat man kan få av att använda syra på rätt sätt för sin hudtyp. Självklart använder jag även annan hudvård, men nu pratar vi syra.

Så för att svara på mina egna frågor:
· Hur använder du syror?
I mask, 1-2 ggr/vecka

· Varför använder du syror? Förväntar du något speciellt resultat? Har du något problem som du behandlar?
Jag använder syror för att behandla min KP och ta bort döda hudceller. Jag förväntar mig att min hud blir jämnare.

· Passar produkterna din hudtyp?
Ja, jag är torr och lite känslig, därför är AHA bra och i maskform.

Resultatet jag fått av detta är som du säkert ser ovan, färre prickar, mindre rödhet och en klarare hud. Syra på rätt sätt, anpassat till din hud är guld – syra på fel sätt är skit. Förlåt för lång utläggning, men det var ungefär hit jag ville komma. Gör rätt, så blir din hud glad på dig. Skulle jag använda syra dagligen eller fokusera på produkter som innehåller BHA-syra skulle jag förmodligen inte få några bra resultat alls, medan någon som har grövre hud med tendenser till orenheter kan må guld av BHA.
Verso Enzyme Peel with AHA and PHASå till produkten som detta inlägg SKULLE handla om; Verso Enzyme Peel with AHA and PHA. Detta är en exfolierande och återfuktande mask som ska hjälpa till att ta bort orenheter, gamla hudceller, skynda på cellförnyelsen och ge en slätare, klarare hud med lyster. Rekommenderad användning är 1-3 ggr/vecka. Masken appliceras på rengjord hud och ska verka i 1-3 minuter. Jag är osäker på om denna är starkare än min stapelmask, Gilda AHA Mask, men för säkerhets skull var jag lite mesig och använde endast 1 minut åt gången de första gångerna. Är du ovan vid syra bör du också börja försiktigt, se hur din hud reagerar.

Resultatet av Verso Enzyme Peel with AHA and PHA är fint, min hud känns jämn i struktur och hudton och jag har inte märkt av att jag skulle få rodnader. Jag använder alltid exfolierande masker på kvällen och sover sedan med en återfuktande mask. När jag vaknar är huden alltid superfin och klar i tonen. Gillar massor!

Jag ska säga att jag har lite, lite svårt att se ifall Enzyme Peel with AHA and PHA är bättre än andra masker i samma genre som jag testat. Jag tycker liksom resultatet är ungefär samma som Gilda AHA Mask som kostar ungefär hälften. För som vanligt med Verso så är det dyrt, 800 kr/50 ml. Så här är det en fråga ifall du känner att du kan lägga 800 kr på en mask eller ej. Jag gillar Verso Enzyme Peel och skulle gärna ha den i min rutin, men jag är osäker på om jag vill betala fullt så mycket när jag har andra produkter som gör ungefär samma.

Jag har testat masken i dryg tre veckor och om det längre fram blir underverk som jag inte sett än uppdaterar jag er, men som det ser ut nu är det en riktigt bra mask, men prislappen avskräcker.

Verso testar inte på djur. Jag TROR att Verso Enzyme Peel with AHA and PHA är vegansk, men läs ingredienslistan själv för att vara på det säkra.

*Pressprov

6 Kommentarer
 1. Nageldraken
  Nageldraken says:

  Bra inlägg! Det är trevligt att det börjar komma mer nyanserade åsikter om syror. Jag är tveksam till det hejdlösa exfolierandet som en del verkar ägna sig åt. Som du säger så är det ju inte “ju mer, desto bättre” som gäller med syror – i alla fall inte för de flesta.
  Själv undviker jag syror helt. Jag använde PC’s 2% BHA någon gång i veckan under några månader, vilket gick bra tills den gången då hela mitt ansikte blev knallrött och började toksvida av det. Jag har tunn och känslig hud, och jag tror helt enkelt inte att jag ska utmana den genom att förtunna det yttre cellagret. Men det är ju så klart olika för olika personer.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Tack!

   Ja, men det känns som det behövs? Folk pratar om syra som att det är något man ska ha I ALLT och att man typ ska fräta bort nyllet dagligen. Känns ju lite… sådär.

   Ajdå, vad läskigt! Förstår då att du känner dig tveksam till syra, hade jag med gjort! Själv tål jag inte produkter med stor mängd squalane särskilt bra. Får monsterfinnar på tre sekunder typ.

   Svara
 2. Anonym
  Anonym says:

  En som har haft perioral dermatit här! Har fått veta att man inte vet varför någon får perioral dermatit. Det KAN ha att göra med att man övertvättar huden, eller så KAN det ha att göra med det ena eller det andra. Det kan finnas en miljon olika orsaker till det. Och för mig så krävdes det en månads lång antibiotika kur för att bli av med det.
  Och efteråt har jag tvättat ansiktet som vanligt, använt mera syror än förut och sminkat mig mer. Så jag skulle inte påstå att syror förvärrar huden för alla. Kan dock tillägga att jag inte använder världens starkaste syror och är väldigt noga med hur ofta jag använder dem och att använda solskydd efteråt!
  Så det kan vara viktigt att tillägga i inlägget hur viktigt det är med solskydd efter syra-peeling! Huden behöver extra skydd!

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Hej!

   Ja, det finns ju ingen exakt, säker anledning, men det finns däremot samband som pekar på att överexfoliering och övertvätt kan trigga perorial dermatit. PD borttaget ur ekvationen så är överexfoliering ändå inget bra.

   Jag menar inte någonstans att syra per automatik gör huden värre eller sämre, tvärtom så skriver jag att jag är positiv till syror – om de används rätt och anpassade efter din hudtyp. Det enda jag uppmanar till är att fundera på hur man använder syra, vilka resultat man är ute efter och att läsa på lite. Det är så lätt att göra fel.

   Svara
 3. Hanna
  Hanna says:

  Men hej! Har du hittat någon lösning på din KP på armarna? Har nämligen samma fast på benen och min syster likaså.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Inget som funkat lika bra som på ansiktet, armarna ser ok ut, men inte lika fint. Jag skrubbar varje gång jag duschar (typ 3-4 ggr/v) och försöker smörja varje dag, det är typ det bästa jag fått till 🙂 Har hört att kräm med karbamid ska vara bra, men inte testat själv.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *