Jag är förbannad

På riktigt, den senaste tiden har jag kommit på mig själv med att flertalet gånger bli förbannad och nästan lite kränkt när jag gått genom pressutskick jag fått hem. Du som läser skönhetsbloggar regelbundet vet säkert att man som bloggare får hem en del pressprover. Pressprover är då alltså nyheter och liknande som företag skickar ut i förhoppningen att man ska gilla dem och vilja skriva om dem, inget måste, inget sponsrat, det är liksom arbetsprover. Jag älskar att få hem dem och har hittat så många pärlor och testat många produkter jag inte skulle testat annars. Ofta tycker jag det är så himla roligt att sitta och klämma och känna på nya saker och hoppas hitta en ny favorit, men denna sensommar/höst har jag flera gånger blivit arg.

Varför blir jag arg då? Jo, för att jag tycker det är så förbannat respektlöst att släppa uppenbart undermåliga produkter. Jag är helt med på att det finns produkter som jag inte gillar p.g.a att de kanske inte passar min hudtyp, att de inte är vad jag föredrar i färg eller liknande, det är ok, smaken är som baken och vi har alla olika preferenser. Det som gör mig förbannad är när produkten rakt av suger röv. Jag pratar om mascaror som marknadsförs som volymmascaror men ser ut som man bara kletat lite vaseline på fransarna, läpprodukter som är helt löjligt flammiga, ögonskuggor som inte går att arbeta med, ögonpennor som rinner ut i halva ansiktet och liknande. Där handlar det inte om att produkterna inte uppfyller mina personliga preferenser, utan att de är rakt av skitdåliga eller inte gör det som de ska. Jag känner att när jag är utbildad makeupartist som har varit i branschen i snart 8 år, skönhetsbloggat i 6 år, sminkat mig i 17 år och är en genuin makeupjunkie, inte kan få ett produkt att fungera, hur fan ska en glad amatör få den att funka?

Jag är förbannad för att det är ett genuint slöseri av min tid att sitta och gräva genom produkter som inte ens borde kommit ut på marknaden. Inte helt sällan kan jag ställa mig och ta lite bilder på pressutskick som ser skoj ut innan jag testat dem, detta då jag så klart vill att produkterna ska vara så fina som möjligt på bilderna. Förstår ni antiklimaxet med att ha lagt 30-40 minuter på att fota en produkt, swatcha och ta bilder på det och sedan testa den i ansiktet för att upptäcka att det är dynga? Jag jobbar inte heltid med min blogg utan har en anställning plus att jag frilansar, vilket inte sällan gör att jag jobbar 50-60 h/veckan och jag har inte tid med skit.

Jag blir förbannad av att tänka på att om jag som fått produkten blir arg, vad blir man då om man köper produkten och upptäcker att den rakt av suger? Det är respektlöst mot konsumenter att släppa produkter som är så uppenbart dåliga att jag inte förstår hur man tänker. Är det så viktigt att hela tiden pumpa ut nya produkter att det är ”okej” att skippa kvalitet? Har man så lite respekt för sina kunder att det är okej att släppa en drös skit bara för att hinna fånga en trend? Jag förstår på riktigt inte. Hur kan respekten gentemot sina kunder och sig själv som företag vara så bristande?

Jag är förbannad på vad detta gör för miljön. För varje urusel produkt som inhandlas – som säkert hamnar i soporna – så köps en ny produkt som ersättning. Jag vill ha produkter som jag med glädje kan använda upp eller använda tills de blir för gamla, inte en skitprodukt som jag bråkar med en gång för att sedan glömma dess existens. Jag är fullt medveten om att världen går runt på konsumtion och att jag upprätthåller denna med min blogg, jag är liksom inte inne i någon slags låtsasvärld. Det jag däremot vill göra är att vara en kanal där folk kan hitta produkter i olika prisklass som håller god kvalitet. Jag vill att folk ska slippa köpa tre dåliga läppstift för att hitta ett bra. Jag vill inte vara en konsumtionshetsande plattform där du ser nyhet efter nyhet utan ett ställe dit du som skönhetsintresserad kommer för att få bra tips och få se roliga och inspirerande sminkningar. Jag vill få ut information som hjälper er att ta bra beslut kring era inköp, detta kan vara att hjälpa dig att hitta ett veganskt läppstift eller en ögonbrynsgel som tål spöregn, helt enkelt pärlor.

Jag är så förbannat trött på att det enda som räknas är att tjäna pengar, så till den milda grad att konsumenters plånböcker inte respekteras, yrkesfolks tid inte respekteras, miljön inte respekteras och att man säljer sig själv så jävla lätt. Jag önskat att allt företag tar en extra månad eller två och arbeta genom sina produkter för att säkerställa att de faktiskt är bra – eller bara skiter i att släppa dem alls om det är en fluga man försöker hoppa på. Så jävla trött på detta.

Disclaimer: innan någon drar egna slutsatser och tror att detta är direkt riktat till ett specifikt företag – det är det inte. Detta är samlad ilska som massor av olika företag varit med och byggt upp i mig som idag utlöstes av en kass läpprodukt.

Avslutar med min sedvanliga fuck off-bild.

16

4 Kommentarer
 1. den pyttelilla gudinnan
  den pyttelilla gudinnan says:

  Har själv aldrig fått pressutskick men har såklart råkat ut för dåliga produkter så förstår din ilska! Det hände oftare förr när jag var yngre och var mindre bra på att gissa vilka produkter som kan vara värda en chans, det var extra surt då när man hade så lite pengar och inte alltid kunde köpa en ersättare direkt. Senast jag hittade en visserligen inte helt hemsk produkt men ändå en besvikelse var nu i somras när jag köpte viva la diva eye candy paletten. Har haft både favoriter och hatobjekt från dem tidigare så vet inte vad jag skulle vänta mig. Den är bara riktigt medioker, de matta nyanserna är ok men majoriteten av de skimriga är dåligt pigmenterade och försvinner när man suddar dem. en färg syns inte alls hur jag än gör. Använder typ 3 neutrala färger så kunde lika gärna köpt vilken mindre palett som helst och sparat både pengar och plats.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Nu har jag inte testat just den där paletten, men om endast hälften av ögonskuggorna går att använda så är det inte okej. Personligen kan jag bli sur om 3/10 skuggor i en palett är dåliga, men det kan man ju överleva, det kan ju bara vara en miss för en själv. Men om en skugga bara försvinner är det ju något tokigt

   Svara
 2. Karin
  Karin says:

  Bra rutet! Det behövs flera som vågar säga ifrån till företagen. Om jag som glad amatör klagar så ger det ingen effekt, men om fler i branschen och flera influencers vågade säga ifrån så tror jag att företagen förhoppningsvis tänker till en extra gång. Och jag menar vekligen inte att man ska såga hela varumärket med marken utan ärligt kunna säga vad som är dåligt med en specifik produkt som du gjorde med läppstiftet.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Håller med! Det är rätt orimligt att såga ett helt företag för en kass produkt, ibland blir det helt fel, men när det blir så fel att man blir arg på produkten så känns det som att något blivit fel på vägen. Oftast får jag känslan av att man har alldeles för bråttom att få ut saker på marknaden så att testningen av produkterna blir bristfällig. Förstår att det är tuff konkurrens, men känns som att det gör det till en ännu större anledning att släppa välarbetade produkter. Är också medveten om att vissa kanske inte alls tycker en produkt är så kass som jag tycker och därför skriver jag sällan om medelmåttor utan bara saker jag älskar och ibland produkter som är vedervärdiga. Känns rättvisast så 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *