Konsten att alltid göra fel – i ögonen på män

fuckyou4

Innan jag började skriva på detta hade jag massor av bra tankar på hur jag skulle formulera detta inlägg, men nu har allt blivit till gröt i mitt huvud så jag vet inte riktigt var jag ska börja. Men igår hade jag en diskussion med två kompisar av det manliga könet, två stycken jag ändå upplever som bland de mest vettiga jag känner. Jag tror att diskussionen började i att vi pratade om Instagram, men jag är lite osäker. I vilket fall som helst ledde det hela vidare till att vi pratade om bloggare och sedan smink, bloggdiskussionen har jag inga färdiga tankar om som jag vill dela med mig av, men däremot det där med smink.

Vi pratade om olika sätt att sminka sig. Vad vi än pratade om var killarna konstigt nog emot det. Tjejer får inte sminka sig för mycket – det är inte fint. Inte ett dugg rädd att förstöra stämningen, pekar jag på mig själv och säger att jag sminkar mig för mycket (jag satt hemma med highlighter som skulle kunna blända en pilot i en rymdfärja och lösfransar som nuddar hårfästet) och undrar om det är fel. Men nej, det var ju inget fel på mig. Sedan går vi vidare och börjar prata contouring osv, det är ju inte heller okej, för då utger man sig för att se ut på ett sätt man inte gör (nu tycker jag att det är trist att många tror att de måste möblera om hela nyllet för att duga, men den diskussionen tar vi en annan dag) och det är jättefejk. Att sedan bära no makeup-makeup, det är tydligen ett sätt att dölja att man är ful, men att man vill utge sig för att vara snygg utan smink. Och att inte sminka sig alls, det går ju inte för sig, för då anstränger man sig ju inte för att se bra ut.

Den röda tråden hela diskussionen genom var, att hur vi tjejer än gör, så gör vi fel. Dessutom är det viktigast vad dudes tycker om hur vi ser ut. Det tragiska är att jag inte tror att de insåg det själv. De tänker inte på att tjejen som bär no makeup-makeup kanske inte gillar att se sminkad ut, men dagen till ära inväntar en flod av blod ur kroppen och därav förmodligen också har en del fina finnar. De tänker inte på att tjejen som möblerar om ansiktet med contouring kanske blivit mobbad för en stor näsa hela livet och att det är ett sätt att känna sig mer självsäker. De tänker inte på att tjejen som älskar att dränka ansiktet i glitter förmodligen älskar att vara kreativ, kanske haft en dålig dag och bara ill bli lite gladare. De tänker inte på att allt inte handlar om dem. För allt handlar inte om män. Smink handlar inte om män.

För mig är smink ett sätt att bli av med ångest genom att få ge utlopp för min kreativitet. Det är ett sätt att visa vem jag är. Det är ett sätt för mig att känna mig vacker. Det är ett sätt för mig att imponera lite på andra sminknördar. Det är allt utom ett sätt att göra män glada. För helt ärligt, i så fall skulle jag inte lägga ner hundra år på att sudda en helsvart matt sotning eller kleta femtio olika läppstift i ansiktet för att sedan se ut som en Picassotavla? Nej. Smink handlar inte om killar. Sluta tro att jag köper ett läppstift för 500 spänn för att imponera på er. Kom ner på jorden.

33 Kommentarer
 1. Yohanna Af Skovde
  Yohanna Af Skovde says:

  UNDERBART inlägg. SÅ bra och vettigt. Män kommenterar ju oftast också från den synvinkeln om vad de tycker. Och as if man alltid ber om det också. Nej, fy fan, du satte huvudet på spiken.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Tack! Men visst är det så! Det finns vissa saker som folk bara inte borde kommentera om det inte är så att åsikten bes om!

   Svara
 2. Hanna Marie Fiddeli
  Hanna Marie Fiddeli says:

  Så himla sant! Fick mig att tänka på den här klockrena grejen jag läste på Twitter: ”Girls wear makeup to impress men.” Lol you think I have all three Naked palettes to impress someone who can’t tell Half Baked from Chopper?

  Hur som helst blev du en följare rikare med det här bra inlägget!

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Haha men eller hur!! Ofta att jag har typ tio lila läppstift och tjugofem för att imponera på någon som inte ser skillnad på läppglans och läppstift.. Välkommen hit 😀

   Svara
 3. Lackert
  Lackert says:

  Tror killar har lite svårt för att fatta att man inte gör allt för deras skull, deras åsikt är inte viktigt. Smink är nåt som är kul och som jag gör för min egen skull när jag känner för det och jag kan faktiskt uppleva att en del killar blir lite stötta när man säger att man inte bryr sej om vad dom tycker 😛

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Precis så! Men då får de vara stötta i så fall! Det är viktigare att jag tycker att min eyeliner är fierce än att en random dude gör det!

   Svara
 4. Sofia
  Sofia says:

  Amen Sister! Att folk(män) alltid tror att man sminkar sig för nån, fuck off jag sminkar mig för min skull! För att jag känner mig fin och för att jag tycker det är skoj, vill jag ha grön ögonskugga så har jag det. Det har inget med fåfänga att göra, det är ett intresse, en passion!

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Ja, kan man aldrig få göra något för sig själv? Jag älskar t ex att se ut som en fashionhäxa, vilket jag är övertygad om att en stor del av sveriges befolkning tycker är skitfult, men vem bryr sig? Så länge jag får sitta och bråka med svart läppstift i en kvart och gilla vad jag ser i spegeln är jag nöjd!

   Svara
 5. Amanda
  Amanda says:

  Som de visa, underbara kvinnorna Cleo och Linda Pira sa; ”inte dig jag gör mig fin för/det är själsligt/fixar mina naglar bara för att det är härligt”.

  Bra text, dethär behövs lyftas mer!

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Åh vilka bra rader – för exakt så är det! Jag kan sitta och måla naglarna i en halvtimme utan att visa mig bland folk innan dess att jag byter igen!

   Visst gör det? Tycker det är så viktigt att folk kommer ihåg att mycket av det man gör inte är för någon annan!

   Svara
 6. Mimmi
  Mimmi says:

  MEN TACK! Åh jag är så trött på ALLA människor som tror att jag sminkar MIG SJÄLV för NÅGON ANNAN! Klockren text!

  Svara
 7. Johanna
  Johanna says:

  Jag kan inte annat än att hålla med dig. En hel del män är så fulla av sig själv att de inte inser att världen kretsar kring dem. Och att kvinnor inte bara finns för mäns skulll. Själv så har jag nyligen börjat att intresera mig för smink på alvar, och det är för min skull.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Vad kul att du hittat ett nytt intresse! Smink är så otroligt mycket mer än vad man till en början tror, så du har en hel värld att utforska! 😀

   Svara
 8. Ida
  Ida says:

  JAAA! Bra nedpräntat! Så trött på både killar och (tjejer för den delen) som bara pratar man ska vara naturlig och se naturlig ut och smink behöver man inte ha blahaha. Så trött på att män (främst) tror jag (vi) gör saker för dom eller någon annan för den delen. Jag har en man som är väldigt konstnärlig och kanske det är därför han förstår att mitt intresse är ”att måla I ansiktet” och hans ”måla på en tavla” är det bara olika sätt för kreativa uttryck (lyckos mig kanske). Jag har och kommer aldrig sminka mig för någon annan än mig själv och för min kreativitet.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Tack! Vad skönt och vilken tur! Min sambo är precis likadan – han ifrågasätter aldrig mina timlånga sminksessioner eller resultaten för den delen. Nu är kanske han inte så konstnärligt lagd, men han förstår det fina i att få vara nörd med det man gillar! smink ska enbart vara för ens egen skull, den dagen man börjar sminka sig för random dude på gatan är det dags att börja fundera lite kring livet!

   Svara
 9. Malin
  Malin says:

  Min erfarenhet är en helt annan jag fick\får alltid höra av kvinnor så otroligt mycket skit . Speciellt när jag var yngre du gömmer dig bakom en mask , du försöker vara nån annan, om du är signalröd i ansiktet från eksem ska du inte dölja det bla bla. Män tyckte det bara var coolt med mycket eyeliner eller är helt ointresserade. Poängen håller jag med om folk oavsett kön har inte med att göra vad jag väljer att med ha på mitt ansikte och hur mycket jag betalar för det .

  Svara
 10. Skincare by Malin R
  Skincare by Malin R says:

  Bra skrivet! Mäns våld och kontroll över oss kvinnor retat mig mer och mer ju äldre jag blir. Jag behöver ingen som ser till mig eller talar om för mig hur jag ska vara eller se ut. Jag reder mig själv, tack ändå liksom!

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] ett nytt ljudsystem till sin nya bil är liksom mycket mer okej än att köpa ett läppstift för tusen spänn för att man gillar färgen. Well, vi avslutar det här inlägget med en uppiggande video med Amy Schumer och random snubbs som […]

 2. […] Det här inlägget av Ida Kyllerman handlar om det obegripliga i att killar alltid har en massa åsikter om hur och varför vi sminkar oss, och att de tar för givet att vi gör det för deras skull (*himlar med ögonen*). […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *