Hur får man långt hår?

hur får man långt hårEn fråga jag tenderar att få av många bekanta, vänner och av er, är “hur får man långt hår?“. Eller kanske rättare sagt hur jag fått långt hår, trots att jag bytt hårfärg väldigt ofta, helt ärligt har jag tappat räkningen på hur många gånger jag byt hårfärg det senaste året, men vi snackar ett tiotal gånger. Med detta sagt tänkte jag ge er mina absolut bästa tips för att få långt (och friskt) hår. Vissa av mina tips och knep kanske ni hört tidigare, men jag gör som så att jag utgår från grunden och att vissa av er inte nördat ner er i hår som jag gjort.

Nu kanske jag blir världens största party pooper, men såhär är det; alla kan inte få långt hår. En viss del i hur långt hår du kan få ligger i dina gener. För att kortfattat och enkelt förklara så har vissa personers hårsäckar längre levnadstid än andras, vilket också medför att håret sitter kvar på hjässan längre och gör att du således får längre hår. Upplever du att ditt hår aldrig blir längre än till axlarna kan det vara så att dina hårsäckar inte lever så länge, men bli inte ledsen, det kan vara så att det finns lite knep här som du kan använda dig av för att maximera längden på just ditt hår.

knep för att få långt hårVi börjar med de tips som är ganska grundläggande (och som jag personligen tycker är lite sunt förnuft) för att få ett friskt och långt hår:

1. Undvik värmeverktyg. Plattången, locktången och hårfönen sliter på håret. Använder du värmeverktyg, se till att preppa håret med värmeskydd. Det går att styla håret utan värmeverktyg.
2. Hårfärg och blekning är inte ditt hårs kompis, snarare dess fiende. Om det är något som sliter är det kemiska behandlingar.
3. Borsta INTE håret blött. Mitt hjärta brister lite varje gång jag ser någon göra det. Om det är någon gång ditt hår är skört är det när det är blött. Jag rekommenderar att du borstar håret innan duschen och sedan först när det börjar torka. Och du, slit inte i håret, var lite försiktig, visst, det är bara hår, men om du vill ha långt ska du behandla håret som en liten fågelunge.
4. Tupering och stylingprodukter sliter till en viss mån.
5. Tvätta inte håret för ofta. Upplever du att det blir fett fort kan det vara en god idé att avvänja håret. Med största sannolikhet har du övertvättat håret vilket gör att hårbottnen överproducerar talg. Personligen tvättar jag håret som absolut mest två gånger i veckan.

Nu vet jag att vi alla syndar och gör en eller flera grejer på listan, jag är en riktig superskurk när det kommer till biten om färgning och blekning och det finns ett par faktorer som spelar roll på hur mycket detta sliter. Till att börja med handlar allt om hur tåligt ditt hår är i grunden. Har du väldigt fint, rakt, skandinaviskt hår är chansen ganska stor att du har rätt sprött hår från början, medan du som har grövre, tjockt hår med självfall förmodligen har lite tåligare hårstrån. Tillhör du den förstnämnda typen måste du vara extra försiktig och tänka dig för med vad du gör. Jag själv har rätt tåligt hår som klarar rätt mycket så länge jag inte är för frekvent med blekningarna.

tips för att få långt hårVad gör man om man faktiskt vill bleka och färga håret då? Jo, då tar man hand om håret som att det vore gjort av bladguld. Sedan följer man mina färgknep.

1. Inpackning varje gång du tvättar håret. Nej, skojar inte, inpackning exakt varje gång. Håret älskar det.
2. Om du gillar att bleka håret, gå till en frisör, gör en Olaplexbehandling och köp med dig efterbehandlingen hem. Om du inte vet vad Olaplex är, så kan du läsa mer här.
3. Det finns produkter som innehåller olika typer av uppbyggande protein. Vissa innehåller keratin, detta är oftast animaliskt, så har du inget problem med att kleta djursubstanser i håret kan du köpa en sådan produkt hur billigt som helst, jag föreslår istället att du spanar in Pureology Strength Cure Fabulous Length Treatment. Denna fungerar likadant, men är helt fri från lidande.
4. Du behöver hårolja. Hårolja ser till att håret inte blir för torrt och om du, som jag, har lite trassligt hår, hjälper den håret att bli mer följsamt.
5. Undvik att färga längderna när du färgar håret. Det sliter. Ett sätt att hålla färgen fin och fräsch är att använda en färgbomb, Maria Nila har kanonbra färgbomber i färger från blont till svart till rosa. Dessa kan du använda som de är eller blanda med balsam.

hur får man långt hårOm du redan följer typ alla mina knep men vill har meeeer och vill ha några riktiga zzzzuperhacksss så fortsätt läsa!

1. Gå inte till frisören så ofta. Det kanske låter lite knäppt, men det jag föreslår istället är att du skaffar en frisörsax och klipper bort slitna toppar allt eftersom de dyker upp. Har jag en tråkig dag framför TVn (innan det ska dammsugas ska tilläggas) sitter jag och klipper bort tilltuffsade toppar. OBS du får absolut inte göra detta med en vanlig sax, nagelsax eller något annat korkat, utan det måste vara en frisörsax eftersom andra saxar är för slöa och sliter upp hårstråna. Sedan när det verkligen behövs knallar du till frissan och får fräschat upp frisyren.
2. Om man inte tycker det är äckligt att sova i material från larver kan man skaffa ett sidenörngott. Jag tycker det är äckligt. Det kanske finns veganskt siden/silke, men det vet jag inget om.
3. Sov med Olaplex och kör inpackning direkt efter. Håret älskar det.
4. Ge håret en extra boost och testa Nisim Fast. Det är hårprodukter som får håret att växa fortare. På mig fungerade alldeles utmärkt!
5. Käka kosttillskott som innehåller silica. Personligen klarar jag inte det eftersom min mage brakar loss, men om din mage pallar det (kan nog vara bra för dig som är hård i magen (TMI, jag vet)) har du en kanonbra extraboozt som dessutom gör gott för huden och naglarna!

Jahapp. Så här har ni mina bästa knep på hur man får långt hår, framför allt för dig som har känsligt eller slitet hår, eller som bara inte kan hålla dig från att bleka, färga och styla. Har du bra gener, inte gör kemiska behandlingar eller gillar att hålla på med värmestyling behöver du så klart inte bry dig om mina knep.

Hur ser det ut, har du några superknep? Hittade du något bland mina hacks du hade nytta av?

DISCLAIMER: JAG ÄR INTE FRISÖR UTAN BARA TOTALT JÄVLA BESATT AV HÅR

8 Kommentarer

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] där jag visar hur jag torkar hår osv efter dusch! Titta där och fråga igen om du saknar något. Inlägg och […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *