Kort om djurtester på skönhetsprodukter

Vilka företag djurtestarKan vi prata lite om djurtester på smink och skönhetsprodukter? Jag ser att det florerar så jävla mycket bullshit om vad som gäller i denna fråga. Jag påstår inte att jag kan allt om detta, men tillräckligt mycket för att säga emot random skit som florerar. Egentligen är det ganska enkelt: Säljer företaget i Kina? Utgå från att produkterna djurtestas. Undantag finns så klart, men de är få.
 
Anledningen till att företag som säljer sina produkter i Kina “automatiskt” djurtestar är för att den kinesiska regeringen kräver djurtester på alla produkter som importeras till landet. Med andra ord godkänner man som företag att någon annan djurtestar produkterna för att de ska få tjäna pengar. Lite som ett beställningsmord – du gör inte det själv men betalar någon annan för att göra det åt dig.
 
Undantag då det går att komma runt djurtester i Kina:

1. Företaget tillverkar sina produkter i Kina. Endast importerade produkter behöver djurtestas, så har företaget sin fabrik/en fabrik för produkter som säljs på den kinesiska marknaden kan de gå runt tester.
 
2. De säljer endast i Hong Kong, här krävs inga djurtester då de har andra regler.
 
3. Vissa företag kan komma undan djurtester genom att sälja produkter med så pass testat innehåll att det inte finns några frågetecken. Detta tycker jag dock att man ska ta med en nypa salt, för det är väldigt svårt att kontrollera sanningshalten.
 
För dig som vill handla cruelty free skönhet så gäller det att undvika denna typ av företag. De kommer säga att de inte djurtestar och ha uppsatser om bra saker de gör men fakta är trots allt fakta och en åsikt eller tolkning tar inte bort faktumet att beslutet att sälja i Kina medför otroligt onödigt lidande för djur.
 
Jag tänker inte dela äckliga bilder på vad djur utsätts för vid djurtester, men du som är nyfiken kan ju googla lite snabbt. Djuren som utsätts för detta är allt från apor till hundar till katter till kaniner och råttor. Med andra ord skulle det kunna vara din lilla katt. Eller min hund.
 
Då jag inte stödjer onödigt lidande för någon – djur som människa – så väljer jag att bojkotta företag som testar på djur. Hur tänker du?
 
(Vill dock lägga till en disclaimer att jag inte är dum i huvudet och skulle vägra en livsviktig medicin för att den är djurtestad, men mig veterligen är inte skönhet livsviktigt och det finns massor av fina alternativ)
3 Kommentarer
 1. Saffron
  Saffron says:

  Tror vi kan ha läst samma text…jag reagerar verkligen på att dessa företag kan gå och säga “vi testar inte på djur” men det är ju en sanning med modifikation. Visst kan de tekniskt sett hävda det iom att testerna utförs av en tredje part, men det är ju fullkomligt oärligt.

  Hur tänker du med vilka märken som räknas som cruelty-free? Om tex ett märke som tidigare varit CF men köps upp av ett konglomerat som djurtestar t.ex the big 2. Tycker det blir svårare och svårare iom att så många märken köps upp, t.ex som Too Faced nyligen.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Jag väljer att handla från de flesta märken som ägs av ett större företag som kanske inte är CF. Jag tycker att det är ett statement i sig att visa att detta är ok för mig – men inte detta. Men jag håller definitivt med dig att det är svårt att handla schysst och jag tänker att alla får dra sin gräns någonstans, men jag tycker det är viktigt att man vet varför man drar sin gräns. Har man inga problem med att ett märke testar på djur är det helt ok om du väljer att inte ta den fighten. Men att hävda att företag, som helt klart låter en tredje part utföra tester åt dem, inte djurtestar är bara hyckleri och oärligt.

   Min gräns är dragen vid specifika företag som säljer sin produkter i Kina. Men jag väljer även att bojkotta företag med alldeles för mycket dubbelmoral, säger inga namn, men det finns t ex ett större företag som marknadsför sig som bästa vännen för de som vill handla schysst. Nu snackar jag schysst as in att de inte testar på djur, försöker ha så mycket veganskt och socialt ansvarsfullt framställt som möjligt. Detta företag agerar många gånger helt tvärtemot hur de marknadsför sig och det är bs som jag inte köper 🙂 Men helst av allt handlar jag ju från märken som är 100% CF utan en jätte i ryggen, lite svårt ibland, men en bra grej att stötta.

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Ett av mina favoritmärken, NARS, är inte längre cruelty free. Jag känner mig genuint ledsen och nästan lite sårad att ett märke som jag trott haft en vettig värdegrund bestämmer sig för att ta ett så stort steg bak och sälja i Kina. Ja, för så är det, från och med i år kommer NARS att börja sälja i Kina vilket också innebär att de kommer bekosta djurtester som sedan utförs av de kinesiska regeringen. För dig som inte har så bra koll på vad som gäller vid djurtester har jag tidigare skrivit ett sammanfattande inlägg om det, läs här. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *