Min nuvarande hudvårdsrutin
Nu är det ungefär ett år sedan jag skrev om min hudvårdsrutin sist, så det är väl dags igen, eller vad säger ni? Min rutin består av vissa “permanenta” produkter och vissa som byts ut mot annat lite då och då. Just nu är jag inne på att försöka använda all hudvård jag har innan jag köper ny. Det kan låta lite löjligt, men när man arbetar med skönhet blir det en del pressprover och det kan innebära att jag har 4-5 öppna rengöringar hemma. Tanken är alltså att använda upp sådant som funkar även om jag inte är eld och lågor. Spara på miljön och plånkan.
För er som inte läst mina hudvårdsinlägg tidigare eller glömt bort kör vi en recap! Min hud är lite småkänslig, åt det torrare hållet, kan bli röd av beröring (t ex om jag byter bh, kliar mig eller liknande) och diggar inte stark parfym. Min strategi med hudvård är att använda produkter som vårdar, lugnar, återfuktar och funkar anti-age. Jag undviker att använda starka produkter på daglig basis, syror är veckobehandling och då använder jag AHA-baserade produkter. Retinol används också någon gång i veckan men det är ungefär så.
Innan vi börjar att titta på de produkter som jag använder vill jag påpeka att du INTE behöver allt. Vissa av produkterna är för dyra för vad det är och jag kommer inte att köpa om alla. Vissa av produkterna är stapelvara, vissa är pressprover. Jag kommer tydligt berätta vilka jag skulle köpa igen och inte. Sedan detta inlägg skrevs har Elemis förlorat sin cruelty free-status och räknas inte som CF längre.
Vi börjar med det grundläggande – rengöring. Jag vill ha effektiva rengöringar men som är snälla. Inget som får huden att gnissla pga för ren, här ska det vara sneeeeellt. En produkt som är stapelvara här är Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil, som jag skrivit om ca en miljard gånger. Detta är en mild rengöring som löser upp ca allt smink, svider inte i ögonen, doftar magiskt och gör det som den ska. Som du säkert ser är den nästan tom och jag ska försöka att nöja mig med de rengöringar jag har innan jag köper en ny. Vi får se hur det går. Vill du läsa en längre recension på den klickar du här.
Nytt i rengöringsrutinen, men som jag snabbt fattade tycke för är Idun Minerals Moisturizing Cleansing Micellar Water. Noll parfym, svider inte i ögonen, tar ganska enkelt bort smink som vägrar att släppa. Snäll men stark liksom. Älskar att den har en smart sprayfunktion. Är du riktigt känslig i huden kan jag verkligen rekommendera en titt på Iduns hudvård, det är kanske inte det mest hightech i hela världen, men det är milt, effektivt och kommer att göra det du behöver. Bra pris. Både Omega-Rich Cleansing Oil och Iduns Micellar Water är veganska.
Ansiktsvatten är nog det jag lägger minst vikt vid, den ska återfukta och hjälpa huden att ta upp efterföljande hudvård helt enkelt. Jag ska inte ljuga, jag älskar Dermalogica Multi-Active Toner, men jag tycker den är för dyr. Den är nästan slut och jag kommer inte köpa den igen. Detta är den andra flaska jag går genom, men tycker runt 400 kr är lite mastigt. Av den anledningen kommer (när jag behöver) nästan inköp förmodligen att vara något basic. Tills dess ska jag testa en ekologisk ansiktsmist från det danska märket Ecooking (som eco och cooking ihopslaget, inte eco-king, haha).
Ecooking Face Mist är ett pressprov och inte en fullstorlek, full ligger på 200 ml och kostar 269 kr. Den ska vara uppfriskande, strama upp och återfuktande. Jag har inte testat den tillräckligt för att kunna ge ett utlåtande, men om det är en produkt jag gillar kommer det kanske ett blogginlägg längre fram. Både Multi-Active Toner och Ecooking Face Mist är veganska.
Jag har alldeles nyss använt upp nummer två av Akademikliniken Pure Detox Serum (recension här), men jag tycker även den är för dyr även om jag älskar. Första exemplaret fick jag som pressprov och andra höll jag för ögonen och köpte. Nu kanske det låter lite knasigt att byta ut ett serum från Akademikliniken till ett från Dermalogica, som i ärlighetens namn inte är så mycket billigare, men ca 900 vs 650 är en markant skillnad. Och ja, jag inser att detta är ganska absurda summor, men liksom, jag har inga barn, jobbar heltid och lite till. Skönhet är mitt intresse och en av de få sakerna jag spenderar pengar på. Nog ursäktat.
Det nya serumet är Dermalogica UltraCalming Serum Concentrate som är ett barriärstärkande serum. Det återfuktar, mjukgör och skyddar. Kändes som ett bra val inför vintern och jag är hittills nöjd. Om det blir ett återköp eller ej återstår att se. Vegansk.
En av mina absoluta favoriter i min hudvårdsrutin är Dermalogica Ultrasmoothing Eye Serum. Det är vad det låter som – ett serum för ögonområdet som smoothar ut. Jag har tidigare skrivit en lååång recension om produkten, läs inlägget här. Detta är definitivt en lyxprodukt och något som endast är för oss som är tramsbyttor med ålderstecken runt ögonen. Ni som är lite mer grundade kan skippa.
Som mjukgörare använder jag Esse Sensitive Eye Cream och HynE Anti-Age Cream. Varning direkt, båda dessa är dyra och båda dessa är pressprover. Esse är mer pricey pga att de är ett hållbart och etiskt märke, de är t ex helt veganska, ekologiska och arbetar fair-trade. Du betalar alltså mycket för att de inte är rövhattar. Esse Sensitive Eye Cream är en bra ögonkräm. Något för dig som är sugen på något som återfuktar, om du har känslig, irriterad och torr hud och vill ha ett hållbart tänk. Personligen kommer jag inte att köpa denna produkt igen, vilket mest beror på att jag inte gillar förpackningen. När man närmar sig botten måste jag skruva upp förpackningen och röra om med pumpen för att få ner produkt från kanterna.
HynE Anti-Age Cream är en produkt som jag använt i ca tre veckor och jag har nästan bara bra saker att säga! HynE är ett svenskt märke vars produkter produceras i Sverige. Funkar både morgon och kväll samt kan lajva ögonkräm om en så vill. Trots att den är rik upplever jag inte den som kladdig eller jobbig, den gör verkligen bara min hud fin, plumpar och fräsch. Smink sitter även väldigt fint på. Inte vegansk då den innehåller bivax. Hade jag fått ändra något hade jag velat ha en pump eller tub istället för burk, upplever att jag lätt tar lite för mycket. Tycker det är klumpigt med burk, är rädd att tappa förpackningen och orkar egentligen inte leta upp spatel. Fantastisk produkt, men en kanske på köpa igen-listan.
Sist har vi specialvårds-produkterna. Ja, jag tycker SPF mitt i vintern är lite special, inte som att det dräller med sol och jag är ändå inne 90% av tiden. Men, när jag ska vara ute mycket tar jag mig i kragen och smetar på lite av Elemis Daily Defence Shield Spf 30 (april till oktober är jag så klart noga med SPF). Detta är ett jättetrevligt och bra solskydd, men alltså, skulle inte köpa det igen för jag ser ingen anledning att lägga ca 800 kr på SPF. Med det sagt kommer jag med glädje att använda upp den. Detta är obvi ett pressprov.
Sist ut är Acasia Recovery Mask som är en av mina absoluta favoritprodukter och jag har tappat räkning på hur många tuber jag använt upp. Jag använder den ca 3-4 ggr i veckan antingen som ersättning för nattkräm eller för att lugna och plumpa ansiktet. En riktig superprodukt. Lång recension här. Vegansk. Räddar mitt ansikte när det är argt. Älskar.
Så avslutningsvis: du behöver inte alla dessa produkter, du behöver inte såhär dyra saker och du ska inte köpa någon av dem om de inte fyller ett hål eller en funktion i din rutin. Om du gillar detta inlägg så tryck gärna på hjärtat. Skulle du vara sugen på att jag gör en sammanställning på lite mer plånboksvänlig hudvård? Lämna en kommentar!
Ja, hemskt gärna ett inlägg om mer plånboksvänlig hudvård!
Kul att läsa! Gärna plånboksvänlig hudvård!
Ser också gärna ett inlägg med plånboksvänlig hudvård! Jag har också torr och känslig hy så om möjlighet finns så vore det som fokus super!