Nariga och vintertrötta läppar

Bild: Google

Fick en förfrågan att göra ett inlägg om hur man tar hand om och vårdar nariga och trötta läppar, vilket jag ändå tänkt på ett litet tag, så vi kör!

Spruckna och vintertrötta läppar får du av stark kyla, vind eller sol, samt förkylningar, vitaminbrist och ibland av andra anledningar. Har själv bråkat med läppar som spruckit och varit såriga en sväng, var inte riktigt beredd på att hösten kom (som vanligt).

Först hur du förhindrar (så mycket det går) att läpparna blir arga…
Använd alltid läppcerat när du vistas ute i kylan, poängen är att skydda läpparna från att kunna torka ut och spricka.
Undvik att slicka på dem eftersom det bara torkar ut dem, och vad du än gör, bit inte på dem om de börjat bli nariga, det förvärrar bara saken! Se också till att regelbundet smörja in dem, framför allt på morgonen om de börjat bli lite torra, tror vi alla varit med om känslan av ett par läppar som spruckit av ett morgonleende.
Se dessutom till att få dig dina vitaminer och drick ordentligt med vatten, så får du en hjälp på traven att hålla dig fin.

Och om skadan redan skett…
Se till att läpparna inte blir torra under dagen och som jag tidigare nämnde, bit inte av “fnaset” även om det irriterar och ser lite äckligt ut, låt det lostna av sig själv.
Ett jättebra knep att inte förvärra och att göra dem gladare är att smörja in dem med riktigt mycket cerat och vänta tills de känns riktigt mjuka, torka sedan bort det och massera läpparna försiktigt med en mjuk fuktig tandborste, detta tar bort det värsta “fnaset”, smörj sedan in läpparna igen. Socker går också bra att använda!

Tips på bra läpprodukter:
Vanligt hederligt Vaselin är guld för att hålla läpparna mjuka, Försvarets Hudsalva, Idomin och Rosebud är räddare i nöden. Make Up Store har också ett Lip Care Kit som är jättebra att vårda läppar med. Se bara till att undvika halvtaskiga cerat, och välj något som innehåller oljor och mineraler.

7 Kommentarer
 1. Maria
  Maria says:

  Ett annat tips: jag brukar fukta en ganska mjuk handduk lite lätt och gnugga försiktigt mot läpparna, så får jag bort det yttersta, nariga lagret 🙂

  Svara
 2. Nadja
  Nadja says:

  Vasel, Rosebud tillsammans med många andra cerat innehåller petrolium, typ sånt som finns i plast. Det lägger sig som en yta på läpparna och huden och förhindrar all näring (om där nu är någon i produkten ) från att tränga in och göra någon nytta. Istället blir man “beroende” av ceratet som en Quick fix som i längden bara torkat ut 🙁 så 8-hour, burts bees mfl är mkt bättre alternativ till vaselin och Rosebud:) puss

  Svara
  • Ida K
   Ida K says:

   Ah, jag tänkte mer till att gnugga bort massa hudbitar och sånt, inte lika mycket som vård! Men det är ju sant, när du säger det minns jag att jag hört det

   Svara
  • Ida K
   Ida K says:

   Hejsan! Skulle tipsa dig att istället använda (som någon redan skrivit) Burt Bee’s eller Elizabeth Arden 8 hour Cream! Det är bra grejer!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

15 + elva =