Ny kategori på bloggen och lite tankar om varför

Det här med djurtester och regler är något jag varit, och fortfarande är, väldigt förvirrad över. Jag har verkligen gjort mitt yttersta för att ta reda på hur det ligger till men blir bara mer förvirrad! Det finns ju hur många kryphål som helst! Naivt nog trodde jag att förbudet på djurtester som infördes 2013 skulle lösa allt vad dåligt samvete och förvirring heter, men det blev ju nästan bara svårare att lista ut vilka företag som är helt schyssta. (För dig som vill läsa på mer om detta, klicka här så kommer du in på Djurens Rätt)

Med detta sagt har jag infört en ny kategori på bloggen som heter Icke Djurtestat. I denna kategori kommer alla inlägg som innehåller skönhetsprodukter som är schyssta att finnas. Kriterierna är att dessa produkter kommer vara både icke djurtestade, och att jag kommer speca ut om de är veganska eller ej.

En av anledningarna till att jag valt att lägga till denna kategori är för att jag vill göra det lättare för dig som vill shoppa schysst att faktiskt göra det. Själv är jag sedan ca 2 år tillbaka vegetarian, eller ja, kanske hemmavegan och bortavegetarian och anledningarna till mitt kostval är för att jag är dunderäcklad av hur industrin behandlar våra fina djur. Jag kan inte se att det finns några vettiga anledningar att år 2015 testa ingredienser till skönhetsprodukter på djur då det finns massor av alternativ. Jag kan inte heller se någon anledning att äta kött varje dag då det år 2015 finns massor av jättegoda och näringsrika alternativ.

Jag undanber mig kommentarer om eventuell dubbelmoral om att jag inte äter 100% veganskt eller om att jag ändå använder vissa produkter som kan vara tvivelaktiga. Jag vet att jag inte har ryggen 100% fri, men min tanke är att jag gör vad jag orkar och kan, för om jag lägger ner hela min själ i detta kommer jag behöva bo i skogen under ett täcke av återvunna tidningar och leva på nässlor och regnvatten som jag samlar upp i löv. Är en sådan person som får dåligt samvete av ungefär allt som vi människor gör som bidrar till en sämre värld och ibland behöver jag säga stopp till mig själv, därav att jag (just nu) lever på detta sätt.

Hoppas verkligen att detta uppskattas av någon och att det gör det lite enklare att leta schyssta skönhetsprodukter.

Av ren nyfikenhet undrar jag hur du resonerar kring detta? Är det viktigt för dig med icke djurtestat?

6 Kommentarer
 1. Nadja
  Nadja says:

  så jäkla bra !!!! bra att du tar reda på saker åt oss som är för lata men egentligen vill ! gooo Ida

  Svara
 2. Skatan
  Skatan says:

  Hurra! Vad bra!
  Är själv vegetarian (med enstaka fiskundantag då och då) sedan 10 år. Lutar åt att bli någon sorts hobbyvegan, men är lite för lat för att fixa det och en sucker för ost…. ost!
  Jag undviker allt skönhetsrelaterat som är djurtestat eller är oklart huruvida det är ett etiskt ok företag och jag undviker skinn i skor, kläder och väskor! Så jag är jättetacksam för denna nyhet! 😀

  Svara
  • Ida K
   Ida K says:

   Glad att jag själv inte är något fan av ost, det har förenklat mitt liv väldigt när det gäller att välja bort mjölkprodukter! Kul att höra att det uppskattas! Jag kommer skriva på som vanligt, men ta reda på för varje produkt vad som gäller med innehåll osv 🙂

   Svara
 3. Sara
  Sara says:

  Äntligen ett inlägg om detta! Hmm, men sedan var det kanske lite överdrivet detdär sista du sa om att leva i skogen på nässlor och löv.. Människor måste ju börja någon stans, tex välja icke djurtestade produkter-> bli vegetarian -> bli vegan -> gå med i stöttande föreningar -> lära ut/inspirera till andra oerfarna människor, och på så sätt bli en bättre och bidragande del. För jag tycker att djur är till för att ha det bra. Alla individer är värda att leva. Det är inte okej att döda djur och inte människodjur, likaså oetiskt att dricka en kalvs mjölk i onormalt stora mängder som också ska behöva slaktas sedan. Nej usch vad jag hatar det!! För det har ju ingenting med “nyttighet” att göra. Tror ingen skulle suga på djurets pattar om inte arla fanns lixom? Fy för mänskligheten ibland… Tiderna förändras men tydligen inte vissas syn. Tack endå till alla som försöker och att du vill! Skriv gärna mer om detta ämnet!

  Svara
  • Ida K
   Ida K says:

   Klart att det är överdrivet, skulle ju inte flytta ut i skogen och bo under tidningar!
   Precis, människor får börja någonstans. Jag är jätteglad för det lilla alla väljer att göra, om det för vissa är att införa några vegodagar i veckan så är det ett jättebra steg i rätt riktning. Drömmen hade självfallet varit att världen hade blivit vegansk och rättvis mot djur!
   Jag kommer förmodligen inte att gå in sådär djupt på det här ämnet eftersom detta är en skönhetsblogg och jag vill hålla detta till en trevlig oas för oss skönhetsintresserade. Däremot kommer jag lägga ett större fokus på att ta reda på mer om produkterna som figurerar här och märka ut i inlägg vad som gäller med innehåll osv!
   När det gäller djupare diskussioner om djurrätt, kost osv så passar det inte riktigt här, utan håller hellre det till andra kanaler. Med andra ord kan du förvänta dig ett större fokus på schyssta produkter, men inte några debattinlägg. Tror jag. Man vet aldrig!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *