Att ta ställning – Donna Karan & skitföretag


Jag är en person som rätt ofta tar ställning för olika saker. Ibland blir det en uppoffring och lite obekvämt för mig och ibland känns det inte alls. Du som regelbundet läser min blogg vet t ex att jag bojkottar märken som djurtestar. Du vet säkert också att jag är vegan och gör mitt bästa för att konsumera djurfritt. Du kanske också märkt att jag är väldigt feministiskt lagd och att jag verkligen inte pallar bullshit. Jag är generellt inte så förtjust i människor som helhet utan brinner mer för djur, men med det sagt vill jag verkligen inte se någon råka illa ut p.g.a kön, sexuell läggning, hudfärg, religion eller liknande. Det är helt fantastiskt korkat att det är så många som än idag inte kan se gråzoner och inse att vissa tankemönster är rakt av tappade (det är sånt här som gör att jag inte är så förtjust i människor).

Om vi åter ska knyta till det där med uppoffringar och att bojkotta märken p.g.a idioti så tycker jag att det är skönt att många av dem automatiskt försvinner för mig i och med att de djurtestar. Jag behöver inte så ofta ta avstånd från märken som jag gillar eftersom en human inställning till djur ofta innefattar en helt ok företagsetik. Inte alltid så klart, men ofta. Det finns märken som egentligen, på pappret, gör allt rätt men som bakom kulisserna beter sig som idioter mot personal. För mig är det nästan värre att utåt sett ha en image som skönhetsvärldens gullungar och sedan, när ingen ser, ha en helt sjuk personalpolitik, det luktar ruttet för mig. Bojkott. *host* rimmar på flush *host*

Trots att jag är megakass på att följa med i nyheterna (får ångest) så har jag inte lyckats missa idiotin som Donny Karan, grundare till DKNY, hävde ur sig i samband med skandalen kring äckelgubben Harvey Weinstein. Nu är DKNY inte ett märke jag konsumerar (p.g.a ej CF), men jag känner mig riktigt förbannad över hela grejen. För att se vad jag är arg på vill jag rekommendera att du läser denna artikel (länk) och ser detta klipp (länk).

Det är totalt vidrigt att en vuxen kvinna kan häva ur sig sådana saker och skjuta ner på offer istället för att se det verkliga problemet. Jag är på riktigt chockad över Karans kroppsspråk, ordval OCH det faktum att hon försöker förklara bort det hela i efterhand med att det är taget ur kontext. Sätter man dessutom denna sak i sitt hela sammanhang tycker jag att det är vidrigt att Karan säger att hon kämpat för kvinnor hela sitt liv. Helt ärligt tycker jag inte dessa bilder ser ut som något en person som kämpar för kvinnor skulle producera.

Bild 1
Bild 2

Döm själv. Jag har själv arbetat som modell och det finns en del sunkiga idéer i modevärlden, men mode kan vara sexigt, naket, vackert, inkluderande och härligt. Donna Karan däremot, misslyckas verkligen totalt. Samla alla detaljer och addera med hennes uttalande så får du en påse kvinnohatande och rasistisk skit. Sorry not sorry men så är det faktiskt. Dessutom tycker jag att det är rätt roande att hon skyller på kvinnors sätt att klä sig och föra sig – när hon själv är en designer som klär och ställer kvinnor i utmanande kläder och positioner (i sina kampanjer). I dunno – don’t shit where you eat?

Det tråkigaste i hela situationen kring Donna Karan är att någonstans känns det som att hon är färgad av allt kvinnohat som florerar i världen. Jag ursäktar absolut inte henne, men det känns verkligen som att hon är färgad av världen och inte tänker. Jag vet lite om hennes liv och vad hon varit med om, men att en vuxen kvinna häver ur sig de saker Karan gjort är oacceptabelt. Hon har haft ett helt liv att reflektera, ta in information och jobba med sig själv – hon är ingen tonåring som inte haft tillgång till information och livserfarenhet.

Ibland vet jag att folk upplever mig som rätt hård och dramatisk när jag dömer ut företag för deras agerande, men helt ärligt, finns det inte så många företag på marknaden att vi har råd att välja bort problematiska företag? Det finns mer eller mindre alltid ett någorlunda schysst företag som kan ersätta det som ett problematiskt företag erbjuder. Och på riktigt, skönhet är inte så viktigt att vi ska fortsätta att ge våra pengar till skitföretag för att vi inte hittar ersättningar. Vissa saker kan vi helt vara utan. Jag förstår om du t ex har eksembesvär och hittat den enda saken som fungerar och att du då inte vill byta bort den, men den där mascaran eller läppstiftet? Behöver du verkligen Ruby Woo från MAC när djur blivit plågade? Behöver du DKNYs tråkiga äppelparfym när den doftar av kvinnohat?

Jag vill på inget sätt skamma skönhetsvärlden för god knows att vi får skit ändå, jag vill som vanligt bara uppmana till eftertanke. Vi har en viss makt med våra pengar och med våra handlingar och denna bör vi utnyttja. Tycker du Doves senaste kampanj (om du missat denna är du på riktigt så nyhetsfrånvänd att du får läsa på själv) är skit så kanske du ska ta och berätta det för dem samt sluta köpa deras saker. Tycker du att DKNY är sunkiga? Sluta köpa deras saker, skicka ett mail och berätta för kompisen. Det finns så himla mycket skönhet som vi med ett gott samvete kan konsumera att det känns onödigt och korkat att stödja mobbarföretag med sunkig attityd.

Och nä, jag är inte heller någon perfekt konsument. Men jag försöker och vill göra och uppmana schyssta val. Alla stora förändringar börjar med små. Vad tycker du om allt detta, kokar du också eller blåser det dig över huvudet?

10 Kommentarer
 1. May
  May says:

  MAC will probably never go bankrupt, so won’t DKNY.. It could be nice if all celebrities, brands and all could br vegan, non-rasist, feminist, and pleasing us, but there are also consumers who don’t really care about such things, or those who won’t be averted by fashion shoots (I don’t really see anything wrong with the 1st one – I’m used to fashion photography, and it’s something that every other brand does.. 2nd one isn’t so cool, alright). I’m sure some will boycott DKNY, same way they did with LimeCrime, Jeffrey Star or whoever, but I prefer to stay away from the drama. To me there are more pressuring issues in the world than one woman saying something others find offensive. If she wasn’t famous, nobody would even notice, but as she is, it’s a full-blown shitstorm now. Yay..

  Svara
 2. Saffron
  Saffron says:

  Jag tycker det är bra att du är hård. Sociala medier och internet överlag är så fullkomligt övervuxen med marknadsföring och kommers, såpass att det blir tabu att yttra kritiska åsikter om i synnerhet varumärken och det är knäppt. Blir t.ex mörkrädd när folk tar det som personligt påhopp när man kritiserar ett märke de gillar? Köper ej att det per automatik skulle vara kvinnofientligt/”shaming” för att man påpekar att det där företaget som gjort nåns favvoprodukt är lite oskönt.

  Hur som helst är jag jätteambivalent gentemot bojkott. Alltså – jag tror inte så mycket på konsumentkraft egentligen iom att kapitalismen är så långt gången att det är mer som att VI är produkterna som konsumeras (flummigt?) och att våra pengar saknar agens. Tror mer på sånt här som du tar upp, alltså öppen kritik och dialog som kan leda till strukturell förändring.

  Men med det sagt undviker jag ju ändå märken jag tycker är etiskt knepiga, men jag vet inte om jag skulle påstå att jag bojkottar – är liksom inte tillräckligt committed för det utan det är mer som att jag är avtänd på företag som jag upplever som osköna. (t.ex skulle jag inte säga att jag BOJKOTTAR Game of Thrones). Typ alla företag har ju skelett i garderoben och att undvika dem alla går liksom inte.

  Däremot försöker jag ge utrymme åt märken som jag tycker är något schystare på min blogg t.ex, där gör jag en annan värdering av någon anledning. Dels för att de företag som av olika skäl är etiskt knepiga ofta också är störst och redan har fått massor av uppmärksamhet, då känns det mer intressant och relevant för min plattform att lyfta något annat. Det är ju ofta de mindre och mer medvetna aktörerna som imo kommer med intressanta lanseringar, ett praktiskt sammanträffande. (men ja ibland vill man ju bara ha ett chanelläppstift och då blir det så…)

  Just gällande DKNY så undrar jag mest vart fan hon fick luft ifrån. Lite krasst är väl DKNY både som modeföretag och doftproducent oerhört passé? Köper folk ens de där trista äppeldofterna?????
  Enjoy min mkt långa och flummiga kommentar <3

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Tycker det är en bra analys, flum eller ej. Förstår exakt hur du tänker och tror att det är ett enklare sätt att förhålla sig till sådant. Lyfta bra – undvika skit. För mig känns det nästan som att jag behöver bojkotta. Jag är lite av en allt eller inget person, vilket ibland är bra och ibland lite jobbigt. Däremot förstår jag att alla inte fungerar likadant, jag menar, jag är bojkottens mamma och jag har ibland svårt att hålla mig till mina egna värderingar. Förstår att bojkott kanske inte löser något alls, men som du påpekar är öppen kritik ett sätt som nog faktiskt fungerar långsiktigt. Om företag tror att de kan komma undan med vad som helst blir det aldrig någon förändring (därför jag ofta uppmanar till att maila de företag du är missnöjd med)

   Och ja, var i HELA friden fick hon luft från att häva ur sig de sakerna? Jag har nu förstått att hon ska vara vän med Weinsteins fru, men fortfarande, här hade det nog varit bäst att hålla munnen stängd.

   Modefoto är rätt nästy. När jag tittar på gamla modellbilder på mig själv så kan jag se att jag vid flera tillfällen framställts på ett sätt som jag idag ser som problematiskt. När jag var 17-18 år och bilderna togs reflekterade jag inte en sekund över det, men idag så blir jag så trött. Är dock väldigt glad att jag oftast framställdes som ståtlig, elegant eller mer konstnärligt, oftast inte så sexualiserat.

   Svara
 3. Saffron
  Saffron says:

  Och apropå de sexistiska o rasistiska modebilderna och arbetsförhållanden för modeller. Alltså, jag läser ju modeveteskap och vi hade nyligen ett seminarum om just det och det var verkligen så otäckt, vår lektor visade så många läskiga modereportage med kvinnokroppar omkringströdda som trasdockor etc. och jag tror det var The Fashion Law som också nyligen publicerade en artikel om hur modefoto ofta förhärligar våld mot kvinnor. SÅ vidrigt och väldigt aktuellt.

  Svara
 4. Elin
  Elin says:

  Hej!
  Kan du länka en artikel eller utveckla det kring lush? köper mycket därifrån och hade ingen aning. Älskar din blogg!

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Hejsan! Jag kan lite allmänt berätta, detaljerna är inte mina att berätta eftersom det potentiellt kan ledas till enskilda individer. Men i grova drag så har jag valt att inte köpa något från dem eller promota dem med tanke på hur de behandlar sina anställda. Att jag reagerar så hårt på just dem är eftersom dess image utåt är att de bryr sig om rättvis handel, människor, djur och natur. De framställer sig som ett kul och etiskt företag som man med gott samvete kan handla från. För mig krockar det att samma företag har fruktansvärt dåliga avtal, facket har stora problem med dem, de fuskar med tidsrapporter och sparkar folk som ifrågasätter dem. Jag har hört av flertalet anställda och fd anställda att de blivit mobbade av chefer, klagar man ser de till att den som klagar för sparken. Folk blir sparkade på lösa grunder och man bryter ner folk och skuldbelägger dem sedan när de blir sjuka fysiskt eller psykiskt. Känner flera som arbetat där som haft eksem, allergier och liknande eftersom produkterna är så kraftigt parfymerade. Detta är säkert inte representativt för exakt alla av deras butiker, men för mig är det för många som blir illa behandlade för att det ska vara ok. Framför allt när de har den framställningen av sig själv som de har. Finns även mer som jag hört men det blir lite för detaljerat.

   Kul att du läser min blogg! Gör mig alltid glad! Kram

   Svara
 5. Ida
  Ida says:

  Så jävla bra och viktigt inlägg! Jag önskar att fler var arga och bestämda med vilka företag de väljer att stödja och inte. Och att fler vågade synliggöra all fruktansvärd jävla skit som pågår.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Tror många är rädda för att de ska bli “svartlistade”. Personligen upplever jag motsatsen, jag tycker att det känns som det uppskattas på alla håll (förutom de som får en påse skit levererad då). tror att det är viktigt att vara tydliga med vad vi som konsumenter tar avstånd från.

   Svara
 6. Louise
  Louise says:

  oj, kan du gå in lite mer djupgående om lush?
  jobbade som julextra där för ett par år sen, och har fortfarande kontakt med en del anställda. Känner inte igen mig alls, skulle jättegärna veta mer så jag vet om jag ska bojcotta eller ej

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Nu är inte det direkt min historia att berätta och om du trivs där så ska du inte ta avstånd från dem. Men lite mer generellt har de en egenhet att behandla sina anställda rätt illa, facket har problem med dem och de har en hel del knäppa saker för sig. Mitt personliga problem med detta är att jag inte vill stötta ett företag som utger sig för att vara sååååå schysta mot djur och människor för att sedan köra sin butikspersonal i botten.

   Whinar.se skrev ett inlägg om mänskliga rättigheter inom företag där någon länkade en svinbra tråd, titta på den.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *