Därför ber jag dig som läser min blogg

Kära läsare, vi måste prata om en sak och jag vill passa på att visa vem jag som står bakom bloggen är, och vilka värderingar jag har. Detta inlägg springer sig från en diskussion som jag hade i sociala media, samt att jag i helgen besökte samhället där jag bodde en större del av min barndom och att jag känner mig otroligt bekymrad och obekväm till mods. Jag har de senaste dagarna stött på så mycket som är så långt från vad jag vill kännas vid och som går tvärtemot min världsbild och behöver få ett och annat sagt. Till dig som läsare, så vill jag nästan be dig att snällt lämna min blogg om du tycker något av det du kommer läsa i detta inlägg är orimligt eller fel, för då har jag, förutom att jag när ditt intresse för skönhet, inget att erbjuda dig. Min blogg är min fristad där jag ger utrymme för mina intressen och passioner och det är även stället där jag arbetar och marknadsför mig som makeupartist. Idag är det även stället där jag sätter ner foten, för jag pallar inte mer sånt här.

Jag är 28 år gammal, trivs i att räknas som kvinna och lever med en man. Jag har ljus hy, jag är smal och räknas som relativt trevlig att se på. Jag har fått att gå i skola, kanske inte haft världens mest välbärgade eller trygga uppväxt, men har trots det kunnat betala en utbildning för att få göra något jag brinner för. Jag har alltså, enligt samhällets normer, många eftertraktade och positiva attribut som gör mitt liv lättare. Detta säger jag mest för att du som läser ska förstå att jag är ganska medveten om mina privilegier och för att du själv ska fundera över dina. Jag menar inte att mina privilegier gjort mitt liv perfekt, men jag menar att det socialt faktiskt inte är så jävla tufft som för många andra. Jag slipper att slåss för min rätt att finnas, för att älska och för att bli bemött korrekt, det kommer liksom ganska automatiskt för mig. Med alla dessa privilegier i ryggsäcken finns det ingen som helst anledning att inte bete sig som en hyfsat trevlig person, och detta gäller inte bara mig utan även alla er andra.

Det kostar inget att bemöta en person på det sätt de önskar, och vet du inte vad de önskar, så är lite grundläggande respekt en bra utgångspunkt. Det kostar inte en enda krona att öppna sinnet och inse att alla inte är som du. Det du däremot gör genom att inte ge människor en grundläggande respekt är att du ger en människa en mental jävla käftsmäll och du blir bara en i mängden av dem som gör deras liv lite svårare. Detta gör du varje gång du inte respekterar någon eller på ett eller annat sätt agerar nedvärderande.

Frågestund!
Trivs du i det kön och den roll du tilldelats av samhället? Asgött, grattis, vad skönt för dig att slippa cykla i motvind! Men tänk dig att det vore tvärtom, att du känner att allt samhället säger att du är och ska vara känns fel, och att detta sedan bekräftas dagligen av människor som inte ens vill respektera det pronomen du vill tilltalas med. Eller i vissa fall t o m drar det så långt som att degradera dig till att du benämns som en “det”. Relativt galet hjärtkrossande att alltid behöva slåss för sin rätt att bara få vara, eller hur? Därför ber jag dig som läser min blogg att inte vara en rövhatt och att respektera att andra inte är som du. Jag ber dig att bemöta personer du inte alltid förstår dig på med en grundläggande respekt och att inte nedvärdera någon för att de är annorlunda. Det som är normaliserat är inte det enda rätta.

Vi fortsätter med frågestunden! 
Vilken hudfärg har du, är du precis som jag vit? Fan vad gött för dig, ännu ett privilegium som ger dig fördelar du inte slagits för i livet. För du vet väl om att du inte gjort något för att förtjäna dem? Du bara råkades födas med en hudfärg som samhället säger är lite bättre än övriga nyanser. Du och jag som vita har aldrig behövt att slåss mot strukturer som motarbetar oss och som ger oss sämre möjligheter till ett bra liv. Livet har liksom bara rullat på. Du får generellt inte utstå glåpord baserade på en “felaktig” hudton eller att någon bedömer din intelligens utifrån din hudfärg eller allt annat skit som personer som råkar ha mer melanin i huden får utstå. För det handlar bara om mängden melanin. Jag har ganska lite, men det påverkar inte min intelligens positivt utan det enda det gör är så jag bränner mig lätt på sommaren och ibland får värmeblåsor. Men den lägre mängden av melanin varken tillför eller tar bort något ur min intelligenskvot, inte ur din heller. Därför ber jag dig som läser mig blogg att inte vara en av de som dömer folk efter hudfärg eller behandlar någon illa för att de inte är rätt enligt dina eller samhällets normer.

Sista frågan!
Har du hittat ditt livs kärlek eller åtminstone någon som du trivs bra med och älskar? Är samhället okej med ditt val av partner? Ingen som vill slå ihjäl någon av er för att ni är kära? Fan vad gött. Glad för din skull, att du, precis som jag, har det lätt och inte behöver slåss för din rätt att älska vem du vill. Visste du att det finns människor som måste tassa på tår att de råkar ha “fel” sexuell läggning? Att det finns personer som är livrädda för att samhället ska få veta att personen de älskar har “fel” kön (vadå fel kön?!?!) och att de ska råka illa ut p.g.a det? Att människor världen över dagligen blir ihjälslagna för att de inte är precis som alla andra? Tänk att alltid känna att du måste dölja vem du älskar och vara rädd för vilka konsekvenser det kan få, så jävla själsdödande och stressande. Därför ber jag dig som läser min blogg att inte vara en av dem som gör livet svårare för den som inte följer samhällets normer för sin sexuella läggning, jag ber dig att inte kasta glåpord kring dig, att hålla truten om du inte har något snällt att säga och att ta upp ditt huvud ut gropen den är i.

Vi kan hålla det här. Jag är inte någon expert eller någon perfekt människa, men jag bryr mig om mina medmänniskor och vill uppmana dig att göra samma sak. Att fundera en extra gång innan du agerar. Jag har sett vad det gör mot människor jag älskar och känner när den grundläggande respekten bryts, och att den bryts enkom för att personen råkar vara “fel” på något sätt. Hos mig är alla välkomna. Du får ha exakt vilken nyans på huden som helst, du får vara i vilken kroppsform du vill, ha vilken könstillhörighet som helst, ha vilken sexuell läggning som helst, jag välkomnar alla och du får vara precis den du är. Vad jag däremot inte välkomnar är någon form av hat som grundar sig på hudfärg, sexuell läggning, könstillhörighet, religion eller liknande. Hata du folk som skadar andra om du så vill, men hata inte någon som inte passar in i din eller samhällets mall. Gör du det, så är du inte välkommen här. Detta är inte bara min frizon, utan även en frizon för er som bara vill bli inspirerade. Här är jag diktator. En diktator med en väldigt låg bullshit-tolerans.

Med detta inlägg vill jag sprida kärlek och acceptans, och välkomna alla som känner sig motarbetade av samhället. Jag må bara vara en random skönhetsbloggande tjej på nätet, men jag är så trött på allt hat och hoppas att fler tar ansvar för sina handlingar och att vi vågar stå upp för varandra.

12 Kommentarer
 1. Nageldraken
  Nageldraken says:

  Så bra skrivet! Det värmer verkligen att läsa sånt här som motvikt till alla skit som cirkulerar på andra håll. Det gör mig så bedrövad att se att sånt som hade varit oacceptabelt för 20 år sedan nu sägs helt öppet!

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Åh jag vet! På samma gång som att vissa saker blivit bättre, så har internet öppnat upp för sådan jävla skitspridning! Mer kärlek till folket liksom 🙂

   Svara
 2. Lina
  Lina says:

  Jag kommenterar verkligen aldrig på bloggar, har ett extremt skönhetsintresse och önskar fler bloggare kunde sätta ned foten precis och skriva det som du gjorde! Fantastiskt bra att det uppmärksammats! Tack ⭐️

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Tack för den fina kommentaren! Jag önskar också att fler kunde visa var de står och visa lite solidaritet. Som samhället ser ut nu tror jag att de som fortfarande inte vet var de står/inte tänker på vad de gör, kanske kan påverkas av lite snäll men bestämd tillrättavisning 🙂

   Svara
 3. Emmi
  Emmi says:

  Åh vilket bra inlägg Ida! <3 Svårt att tänka sig att många människor går igenom sådana saker varje dag, ännu svårare att förstå att det finns folk som utsätter sina medmänniskor för det!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *