Detta betalar du för när du anlitar en makeupartist

Detta inlägg springer sig från att jag rätt ofta ser privatpersoner och ibland företag som söker tjänster från makeupartister till absurt låg, ibland ingen ersättning. Det kommer även ifrån att jag ibland kan få höra “Men gud det är alldeles för dyrt! Det har inte jag råd med!”. Så jag tänker helt enkelt att detta får vara ett inlägg för er som är nyfikna på vad ni egentligen betalar för när ni anlitar mig eller någon annan makeupartist. Eller faktiskt någon annan frilansare för den delen.

Kampanj för Daniel Wellington

Till att börja med: att anlita en makeupartist är lyxkonsumtion. Det är inget du behöver eller har rätt till. Jag förstår att du vill, men då får du också förstå att den summa som personen vill ha i ersättning är baserad på tiden det tar och kvaliteten på tjänsten du söker. Det är inte mitt fel om din budget inte matchar mina priser. Det kostar inte mig mindre att ta jobbet bara för du har mindre pengar. Det är skittrist men det är faktiskt så det funkar. Har du t. ex inte råd att köpa en designerjacka kan du inte bli förbannad på priset. Du får avstå eller välja en annan produkt som är mer i din prisklass.

Bröllopssmink på en av mina vänner

Så när du anlitar en makeupartist ska du till att börja med komma ihåg att hälften av det du betalar hen är ungefär vad personen kan stoppa i egen ficka, förutsatt att jobbet inte har fler utgifter. Söker du en makeupartist som kan sminka dig till låt säga en fest för 1000 kr får alltså hen behålla ca 500 kr. Det kan ju låta bra om personen bara sminkar dig en timme, men (ja nu kommer det stora men:et)…

Det är inte bara en timme. Sminkas du av en person som inte har en salong behöver denna förmodligen resa till dig. Det kan ta fem minuter och det kan ta en timme. Räkna också in att en makeupartists arbetstider kan vara riktigt ruttna. En festsminkning till t. ex en gala är oftast kvällstid och en fredag eller lördag. En bröllopssminkning är oftast tidigt en helgmorgon. Visst, det är självvalt att ha dessa arbetstider, men det betyder inte att ersättningen inte ska reflektera det. Precis som det ska reflekteras på din lönecheck om du arbetar obekväma tider.

Dessa bilder fotograferades utomhus i snöblandat regn en helgmorgon

I betalningen som makeupartisten får ska även tid för förberedelser ingå. Förberedelser jag pratar om är att se till att alla verktyg är rena, att allt finns i makeupväskan, saknas något måste detta köpas in. Kanske är det ett par lösfransar som du ska bära (kostar mellan 50-150 kr beroende på märke och modell) och kanske en foundation. Du betalar alltså för att personen ska ha allt som behövs för att göra dig fin, vilket så klart ska ingå! Men då måste du ha respekt för att du betalar en summa för detta också.

Här sitter jag dagen innan en plåtning och planerar, packar och ser till att jag har koll på jobbet

Om du är mer intresserad av skönhet så kanske du har koll på att utbildningen för en makeupartist inte är något som du har rätt att få CSN för. Du kan ta lån eller spara. En utbildning kostar oftast mellan 50.000 – 120.000 (i Sverige) beroende på vilken skola, längd på utbildning och om personen fördjupat sig i något. Under utbildningstiden kan det vara så att personen inte har tid att arbeta med annat och därmed har ännu större utgifter. Jag kunde jobba samtidigt men i slutet av min utbildning bröt jag ihop en dag i skolan för att jag var så trött. Jag gick i skolan måndag till fredag, jobbade efter skolan till sen kväll och tog varenda litet sminkjobb jag fick tag i på helgerna. Det var tufft men skönt att slippa ytterligare utgifter.

Du betalar för alla timmar jag spenderade i skolan. Här har jag tränat på kompisar.

Alternativ metod för att bli makeupartist och få all den kunskap som krävs är att assistera under en längre period. Som assistent får du ibland ingen men oftast endast en låg ersättning för din tid. Det kan vara tufft att leva på den ersättningen och många jobbar därför med annat samtidigt. Såhär ser det ut för många yrkesgrupper och du betalar för vår utbildningstid när du anlitar oss. Det tog mig ett par år av att jobba innan jag kunde se att min grundutbildning hade betalat sig. Efter det går en del av din betalning till att personen ska ha möjlighet att hålla sig uppdaterad på tekniker, material och trender samt att vidareutbilda sig på olika sätt.

Den sista delen du betalar för är personens kompetens. Ju längre en makeupartist arbetat och ju mer hen kan, desto mer kan och bör hen ta betalt. För mig som arbetat i ca tio år är det inte ett dugg orimligt att ta en större summa än för någon som varit verksam i ett år. Vill en person inte betala mig önskad summa för min tid tackar jag snällt nej, jag vet att det med största sannolikhet kommer finnas annat arbete för mig som betalar mig den summa jag önskar per timme. Därför tar jag inte emot bokningar med för låg ersättning, det kommer bara innebära att jag låser datumet från att ta annat jobb som betalar sig bättre. För många är detta dock inte en verklighet, man kan behöva ta allt jobb som kommer till en. Det är där du behöver tänka lite. Är det rimligt att du betalar en struntsumma för en lyxtjänst som en konstnär/hantverkare erbjuder?

Sminkjobb till The Body Shop. Jättekul, fritt och kreativt men jag skulle inte göra det gratis.

Här kanske du sitter och tänker “men du tycker ju det är kul?!” – ja, jag tycker det är jättekul att få jobba med smink! Vilket jäkla drömyrke! Men vet du vad jag inte tycker är kul? När min kompetens inte respekteras, när det inte finns förståelse för att jag också har (hade) studieskulder, måste hålla min utrustning i bra skick, måste ersätta produkter och att jag måste kunna ta ut lön. Så även om jag tycker det är skitkul att få förtroendet att sminka dig till ditt bröllop eller sminka modeller till en ny klädkollektion, så kan jag inte äta eller betala räkningar med nöje.

Och ja, det finns personer som tar ut ockerpriser för sina tjänster, men de flesta gör inte det. Här ligger det helt enkelt på dig att göra lite research på vad en tjänst av den kvalitet du söker kostar.

Sammanfattningsvis betalar du inte bara för en eller två timmars arbete, du betalar tiden för förberedelser, resor, utbildning, kunskap, material och eventuell lokal/salong/studio. Du betalar även för hur efterfrågad personen är och om de har någon specialkunskap eller nisch. I mitt fall betalar du t.ex för att jag endast använder produkter som är cruelty free och nästan allt är veganskt. Du kan alltså be att få en helt vegansk makeup, detta är kunskap, research och produkter som tagit mig tid och kostat att få och skaffa. Ett stort mervärde för många. Precis som i exakt alla andra yrkesroller så kostar det mer att anlita någon som många gillar. Matchar inte personens priser din budget – sänk dina krav, skrapa ihop pengar eller försök att göra det själv.

Jag hoppas att du som läser detta inlägg förstår att vi som arbetar frilans, med små företag och som arbetar kreativt jättegärna vill arbeta med dig! Vi vill bara få rättvist betalt, respekt för att det är ett yrke och att du inte blir arg när din budget inte matchar priset. Vi behöver precis som du få så pass bra betalt för vårt arbete att det täcker studieskulder, räkningar, mat, arbetsmaterial och att ha lite pengar över till fritiden.

8 Kommentarer
 1. Emily
  Emily says:

  Och så får vi ta del av allt detta HELT GRATIS via bloggen.
  Nämen d e för mkt.
  Tack tack.
  Alltid spännande att få läsa om di praktiska (bak?)sidorna av jobb

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Ja men verkligen! Egentligen stämmer det för de flesta som tar betalt för sin tid och som ofta behöver hävda att kunna ta rimligt betalt. Värsta är det ju med yrken som folk gärna vill göra så de dumpar priserna :)))

   Svara
 2. Miriam
  Miriam says:

  …och så väl det stämmer även för hår! Jjag gör vintagefrisyrer för bröllop, fest, event och får 9 gånger av 10 försvara mitt pris/förklara varför det kostar som det kostar och att ”jag vill bara ha en enkel frisyr, typ vågig lugg och lockig knut på sidan” varken är en ”enkel” frisyr eller på något sätt minskar tiden jag lagt och lägger ner på allt vad en bokning innebär. Bra att du lyfter detta!

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Åh kan tänka mig det! Jag skulle ALDRIG ta på mig att göra en sådan frisyr p.g.a vet hur mycket kunskap och arbete det krävs för att få en sådan frisyr att se riktigt sleek ut och hålla en hel dag. Trist att det är så många yrken där folk inte riktigt förstår sig på vad de faktiskt betalar för.

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *