Marsha P. Johnson

UPDATE: Läs gärna detta inlägg som är en uppföljning på kritiken jag presenterat nedan. Inlägget innehåller respons från Rickard Söderberg och kampanjen är nu uppdaterad, vilket gör att detta inlägg inte riktigt representerar aktuell kampanj och information som finns att tillgå på Rickard Söderbergs hemsida. 

Alltså vänner, vi måste prata om en sak som kliar i mig. För ett tag sedan hörde jag talas om Rickard Söderbergs parfym “Marsha” som han släpper tillsammans med Wise Naturkosmetik. Min första reaktion då var att det var en fin grej, men då hade jag inte läst på utan sett ungefär detta: “Marsha – doften av oundvikligt uppror och villkorslös kärlek”, låter ju superfint, eller hur? Idag fick jag ett litet pressutskick med ett pyttelitet prov på doften och läste då genom infon jag fått medskickad samt gick in på hemsidan som marknadsför doften. Här har jag ändrat mig helt om vad jag tycker om det hela. Detta är osmakligt på så många plan, låt mig förklara hur jag tänker.

Men innan någon reagerar så vet jag att detta inte är något jag har tolkningsföreträde i, jag är en vit ciskvinna, men jag tycker detta är viktigt att prata om. Kom även ihåg att jag inte på något sätt är expert på Marshas liv eller politik. Detta är endast något jag finner osmakligt utifrån mig själv och som jag tycker är viktigt att vi diskuterar och inte låter trilla mellan stolarna.

Parfymen heter alltså Marsha och detta efter Marsha P. Johnson som var en mörkhyad transkvinna och transaktivist. Marsha anses vara en av de främsta personerna bakom Stonewallupproret (läs mer om detta här) och är känd för att vara en trans- och aidsaktivist som gjorde mycket bra under sin livstid. 1992, strax efter det årets Prideparad hittades Marsha död, flytande i Hudsonfloden. Hennes död rubricerades först som självmord men efter stora påtryckningar öppnades fallet igen och fick rubriceringen misstänkt mord.

Marsha är alltså en död, mörkhyad transkvinna. I marknadsföringen bakom Rickard Söderbergs parfym med samma namn används följande ord för att sälja parfymen:

“Du köper din egen Marsha parfym här”
“Köp din egen Marsha”

Jag känner någonstans bara, är det alltså det här Marsha blivit, en USP (unique selling point) som en vit, medelålderssnubbe i Sverige tar för att han ska kunna kränga parfym? Man utnyttjar alltså hennes liv och död för att sälja något så banalt som parfym? Jag kan ju känna att vem tror de att de är som helt sonika TAR Marsha och använder som ett säljverktyg? För jo, det är exakt det man gör. Jag skulle inte kunna bry mig mindre om att man ger 20% av vinsten till “välgörande organisationer som arbetar i Marshas anda”.På riktigt, kom tillbaka när ni ger 100% av vinsten till välgörenhet. Detta är fel. Det ska inte gå att exploatera en person för att få mer pengar på banken. Marsha är död och kan till att börja med inte ge något samtycke till att fronta kampanjen (säkert någon annan som gjort det åt henne dock) och jag vet inte, men jag tror inte heller Marsha hade velat bli exotifierad (min egen gissning) genom att beskrivas med denna mening:

“Precis som Marsha var en exotisk blomma i en mörk värld, finns här också blommor som frangipani och monoiblomma som ger doften dess värme”

Kan vi bara komma överens att vi alla gör vårt bästa för att sluta exotifiera människor med annan hudton och ursprung än oss själva? Vi kan väl också passa på att sluta exotifiera människor som inte lever enligt normen? Det vore JÄTTEBRA.

Hade denna kampanj gjorts på rätt sätt hade jag varit så otroligt positiv för i grund och botten finns det en god tanke, men den blev helt fel någonstans på vägen. Vi har som sagt en vit, medelålders snubbe i Sverige som tillsammans med ett företag väljer att utnyttja Marshas minne för att få pengar på bankkontot och rättfärdigar detta med att en bråkdel går till välgörande ändamål. Nu vet jag att Rickard Söderberg själv tillhör HBTQ-rörelsen och att det säkert är därför han känner sig ha rätt till att använda Marsha, men på riktigt, är han verkligen en bra talesperson för detta? Bara för att jag och Anne Frank båda är kvinnor gör det inte mig rätten att skapa en sminkkollektion och använda henne för att sälja den, det funkar liksom inte riktigt så.

Hade man gjort detta på ett bra sätt, som t ex först och främst skulle kunna vara att skapa en parfym som INTE heter Marsha och att inte använda bilder på henne som en del av marknadsföringen. Man hade kanske istället kunnat ange att man brann för samma politik som Marsha och därför vill ge 20% av vinsten till välgörenhet som rör det som hon brann för. Redan där kan du sälja en parfym, ge pengar till välgörenhet OCH få med ett politiskt budskap UTAN att utnyttja en död kvinnas liv och död för ekonomisk vinning.

Ett annat sätt att göra detta på ett fint sätt skulle kunna vara att helt enkelt skapa en parfym till Marshas minne och ge all vinst, oavkortat, för att stödja hennes hjärtefrågor. Detta är det som poppar upp i skallen på mig och inte blir en nål i ögat.

Jag fattar att detta inte är gjort från ondo, men det är gjort utan någon större eftertanke och det är en ganska vanlig företeelse att vi som är vita, framför allt män, inte funderar tillräckligt på om man faktiskt har rätt till det man försöker claima. De kanske tycker att Marsha är världens genom tiderna vackraste person, men ha då för fan lite respekt för henne och hennes minne.

Det var det. Det kanske verkar som att jag överreagerar nu, men det är så många övertramp i detta att det sammantaget blir en påse skit. Parfymen luktar gott, är vegansk och inte djurtestad, vilket jag annars skulle vara superpepp på, men nä.

Jag vill även påpeka att jag inte har något personligt agg gentemot varken Rickard Söderberg eller Wise Naturkosmetik. De flesta som känner mig vet att jag slåss och stödjer HBTQ-rättigheter. Vad jag kunnat läsa mig till verkar Wise Naturkosmetik ha bra värderingar. Detta är i grund och botten en fin tanke men den är så otroligt klantigt utförd. Antingen gör ni en parfym som Rickard Söderberg frontar ELLER en hyllning och ett välgörenhetsprojekt till Marsha.

Vad tycker ni? Överreagerar jag eller är detta extremt klantigt och respektlöst?

18 Kommentarer
 1. manadphen
  manadphen says:

  Jag håller helt med dig, fick exakt samma tankar! Speciellt beskrivningen av Marsha som person fann jag i sammanhanget mycket osmaklig. Jag tycker det är jättebra att du skrev det här på din plattform! ‍♀️

  Svara
 2. Hanna Marie K
  Hanna Marie K says:

  Håller helt och hållet med. Och med tanke på att Marsha P. Johnson även befann sig inom sexindustrin så blir formuleringar som “Köp din egen Marsha” ännu mer obehagliga och osmakliga. Fyfan.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Med den kunskapen, som jag hoppas/tror att de haft när de valt Marsha som inspiration, så blir det ännu underligt att välja en sådan slogan…

   Svara
   • Rickard Söderberg
    Rickard Söderberg says:

    Hej Hanna och Ida. Det är ju såklart ingen slogan, som man ju ser om man läser på min hemsida också. Det håller jag med om hade varit helt bissarrt. Om ni har en sekund över, så läs gärna inlägget i kommentarsfältet här nedanför. KRAM Rickard

    Svara
  • Rickard Söderberg
   Rickard Söderberg says:

   Hej Saffron. Om du har en liten stund över, får du gärna läsa kommentaren om Marsha här nedanför. KRAM Rickard

   Svara
 3. Anna pe
  Anna pe says:

  Fan vad bra att du tog upp detta. Jag gillar Rickard Söderberg massor men nu blir jag besviken. Han har gjort så mkt för hbtqrörelsen men blir riktigt obekväm. Hoppas att de gör om produkter & kampanjen

  Svara
  • Rickard Söderberg
   Rickard Söderberg says:

   Hej Anna. Om du har lust så får du gärna läsa kommentaren här nedanför så hoppas jag att du känner dej lite mindre besviken! 🙂
   KRAM R

   Svara
  • Rickard Söderberg
   Rickard Söderberg says:

   Hej Sofi. Ja, det är otroligt viktigt med alla som tar upp viktiga ämnen bakom skönheten. Om du har möjlighet får du gärna läsa kommentaren nedanför om Marsha 🙂

   Svara
 4. Rickard Söderberg
  Rickard Söderberg says:

  Hej.

  Tack för dina tankar på din blogg som hjälpt mej förstå att jag inte varit tillräckligt tydlig med vad projektet kring Marhsa innebär.

  Det är snart 15 år sedan jag för första gången samtalade med människorna som kände Marsha. På San Fransiscos motsvarighet till Stonewall, på hörnet bredvid Castro, fick jag ta del av deras Marshas intensiva vilja att berätta sin historia direkt från de som var en del av samma historia.

  Sedan dess har jag hela tiden sökt nya vägar att sprida ljus över denna undanskuffade, men obeskrivligt viktiga, del av HBTQhistorien. Och när andra historieberättare väljer bort Marhsas vikt, så som ex Stonewallfilmen, stinger det alltid till i mitt hjärta. För då hyllas inte den som hyllas bör.

  Alla som researchat sin HBTQhistoria vet att exotismen som odlades 60-70talets HBTQscen, och sedermera i ballroomscenen, via Paris is Burning till dagens Dragrace grundade sej i communityns självvalda familjer.

  De var varandras livlina, och det är en lisa att höra dem berätta om hur de vill knoppas och blomma som de människor de Önskar att Vara, oavsett ex vilken hudfärg de är födda med, socioekonomisk status de lever i eller land de kommer ifrån.
  Detta är en av de saker som gör communityn runt Marsha unik.

  I höst kommer, som du ju säkert vet, både nya dokumentären (https://www.youtube.com/watch?v=pADsuuPd79Et) såväl som teaterföreställningen, och även om det kommersiella tilldragelser är det fantastiskt att de gör det Marsha levde, och dog, för levande.

  Att genom det konstverk som en parfym är få möjlighet att hylla en av våra största HBTQhjältar är inte ett projekt som kan ha pengar som drivkraft. Då hade man valt en annan musa. Därför plockar jag inte ut en enda krona från projektet. Tvärtom. Jag investerar alltihop från min egen ficka, bara för Marhas skull.

  Trots att vi egentligen ville återinvestera hela vinsten i projekt som Marsha startat upp, har vi ändå valt att lägga 1/5 av vinsten till välgörenhet. Jag tillhör nämligen den gamla skolan som tycker att ’tionde’, eller i detta fallet ’femte’, är en vacker tanke. Men resterande 4/5 går raka vägen tillbaka till projektet som Martha startade upp. Ingen annanstans.

  Precis som med alla andra engagemang i samma anda som jag gör, är det självklart utan krav eller förväntan om en enda krona i ersättning, och de som följt mej under längre tid vet om min inställning i frågan. När det gäller parfymen är glädjen i att vi lyfter Marshas arv mer lön än jag någonsin skulle kunna önska mej.

  Däremot förstår jag om man lätt kan missta detta för en produkt som ska säljas för att tjänas egna pengar på, då vi lever i en värld där många människor är upptagna av just kommers. Så tack för att du belyst detta, och hjälper till att göra det extra tydligt att detta är något annat.

  Och återigen tack för att du hjälpt med förstå hur viktigt det hur vi talar om Marsha. Jag älskar ditt engagemang, och jag hoppas vi kan höras av igen och hjälpas åt att med starka, och självklart helt ideella krafter, arbeta för att lyfta inte bara Marsha, utan också situationen för HBTQpersoner i allmänhet, och TQpersoner i synnerhet, i världen idag.

  Stora Kramar Rickard

  ps. Du hade också rätt angående köp-formuleringen på min hemsida. Även om jag trodde att den var svår att missuppfatta, så hade jag tydligen fel. Så den har jag tagit bort. Vi vill inte att någon ska tro att en så stark idealist och aktivist som Marsha gick att köpa. Tack! ds.

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Hejsan Rickard!

   Tack så mycket för ett trevligt, moget och sakligt svar, det är inte alltid en självklarhet för många 🙂 Det uppskattas verkligen att du tog emot kritiken på rätt sätt och att du valt att förtydliga ditt tänk kring hela kampanjen. Jag gick in och tittade på din sida för projektet kring Marsha och kan säga att detta inlägg inte hade existerat (i denna utformning) med de formuleringar du har idag. Jag är jätteglad att du tog kritiken på rätt sätt, för jag tycker som sagt att det i grund och botten är ett helt fantastiskt projekt och jag är glad att få en ökad tydlighet i det hela som jag även tror mina läsare kommer uppskatta. Kommer så klart att uppdatera dem om detta så fort jag hinner.

   Du är så klart mer än välkommen att höra av dig i framtiden om du vill få lite smink i nyllet 😉

   Svara
 5. Rickard Söderberg
  Rickard Söderberg says:

  (Och by the way, du ser ut att göra fantastiskt jobb. Jag hoppas jag kan ringa någon gång då jag behöver en cool make-up-artist? 🙂 )

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] har jag hittills producerat 205 blogginlägg. • Det inlägg som ni gillat allra mest är när jag skällde på parfymen Marsha. • Mest trafik hade inlägget om min mammas […]

 2. […] till hur Rickard Söderberg bemötte min kritik kring släppet av parfymen Marsha. Ni kan läsa inlägget här. Du som läst inlägget vet säkert att merparten av min kritik handlade om hur man använde Marsha […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *