Rickard Söderberg Marsha – uppdatering

Om det är något jag gillar, så är det när företag och personer tar kritik på rätt sätt. När man inte blir arg, tar det för personligt utan sakligt tar och tittar genom kritiken. Jag är jättepositiv till hur Rickard Söderberg bemötte min kritik kring släppet av parfymen Marsha. Ni kan läsa inlägget här. Du som läst inlägget vet säkert att merparten av min kritik handlade om hur man använde Marsha i marknadsföringen, att jag inte gillade hur man framställde henne och att jag inte riktigt förstod tanken bakom hela upplägget, det kändes inte så välgenomtänkt och det kändes klumpigt formulerat. För att jag inte på något sätt ska förvränga svaret jag fick från Rickard Söderberg gör jag som så att jag klistrar in det här så får ni själva läsa det.

Som ni ser i svaret förtydligas tanken bakom projektet och vi får även veta att kampanjen omformulerats. Jag tittade genom kampanjen igen, och jag kan säga såhär – hade den varit utformad på det sätt som den är nu, så hade inte mitt första inlägg existerat. Den nya formuleringen känns respektfull, fint formulerad och tydlig. Jag respekterar verkligen sättet man tog sig till det som skrevs och inte sopade det under mattan eller förklarade bort något. Ett fantastiskt bra exempel på när företag lyssnar och det ska lyftas. Det är så många företag som tar kritik på 100% fel sätt och blir sura, inte bemöter den och låtsas som det regnar, vilket gör att denna respons känns härlig.

Jag vill även påpeka att jag kan tycka att det känns jobbigt ibland att kritisera företag när grundtanken är bra och framför allt när det är mindre företag. Jag har väldigt dubbla känslor kring det och får många gånger dåligt samvete även om jag känner att jag har rätt i att göra det och att det är viktigt. Med den klarhet jag fått i projektet nu känns det som att det var positivt för både mig, mina läsare och förhoppningsvis för Rickard Söderbergs framställning av sig, parfymen och Marsha. Full pott till Rickard Söderberg i att på ett fint, moget och ärligt sätt bemöta kritiken. Nu känns parfymen som ligger på mitt skrivbord direkt mycket mer lockande att undersöka närmare.

Vad tycker ni?

9 Kommentarer
 1. cecilia
  cecilia says:

  Tyckte att kampanjen var dåligt formulerad men att den inte verkade vara ondsint på så vis, bara dåligt igenomtänkt, och det är skönt att det verkade vara så också. Bra att dom tog emot kritiken och ändrade formuleringarna. Många andra som får kritik tar ju inte emot den på ett vettigt sätt utan kommer bara med nån kass icke-ursäkt, så att faktiskt få ett bra svar och ändring på det är ju kanon, många andra företag och liknande borde lära sig av det här och ta efter!

  Svara
  • Ida
   Ida says:

   Tyckte också att det fanns fina tankar i kampanjen redan från början, men den kantades av klumpig formulering. Håller med dig till 110%! Tänk om fler företag var mer lyhörda och inte höll på med kassa mesursäkter, vore härligt!

   Svara
 2. Evy
  Evy says:

  Så fantastiskt fint och ärovärt att han tog sig tiden att bemöta kritiken på detta sätt. Både ditt första inlägg och nu även svaret var väldigt givande läsning och det blir ju ett “levande” exempel på att det går att göra förändring och mötas på mitten. Det känns som att båda parter kunde mötas på ett givande sätt och något ännu bättre blev resultatet av detta. Bra Ida!

  Svara
 3. manadphen
  manadphen says:

  Mycket fint och bra svar från Söderberg och att din kritik ledde till en positiv förändring. Jätteglad att se hur den här dialogen har fungerat; tack Ida för att du lade fram den och tack till Söderberg för att du lyssnade ❤

  Svara
 4. Jasmin
  Jasmin says:

  “Trots att vi egentligen ville återinvestera hela vinsten i projekt som Marsha startat upp, har vi ändå valt att lägga 1/5 av vinsten till välgörenhet. Jag tillhör nämligen den gamla skolan som tycker att ’tionde’, eller i detta fallet ’femte’, är en vacker tanke. Men resterande 4/5 går raka vägen tillbaka till projektet som Martha startade upp. Ingen annanstans.”

  Fattar fortf inte detta dock och tyckte det var otydligt på hemsidan… Vad betyder det??

  Svara
   • Rickard Söderberg
    Rickard Söderberg says:

    Åh, sorry att jag inte sett detta förrän nu, typ mer än ett år senare…

    Som det är nu så har jag skickat vidare hela min vinst till välgörenhet, bl.a. Regnbågsfonden, inte bara 20% som var tanken från början. Det som var tänkt att återinvesteras i projektet har jag istället betalt ur egen ficka, för att så mycket som möjligt ska gå till de som behöver det mest.

    För detta är som sagt inget jag vill (eller sannolikt nånsin kommer) tjäna några pengar på, utan bara för att sprida kunskap kring, och stödja ringarna på vattnet, efter det som startade en natt i New York 1969 av några mycket modiga människor; en värld där mångfald och kärlek regerar! 🙂

    Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Läs gärna detta inlägg som är en uppföljning på kritiken jag presenterat nedan. Inlägget innehåller respons från […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *