Plagiat


Jag inser att en sak som gör mig mer och mer irriterad och som känns som att det blir mer av ett problem (inom skönhetsbranschen) är materialstöld och plagiat. Alla som arbetar med att på något sätt producera text, bild eller något kreativt vet att man många gånger lägger ner otroligt mycket tid, energi och tankeverksamhet för att komma på unika och bra idéer.

Vad som då suger så jävla stenhårt är att upptäcka att någon kopierat en makeup eller snott en text man lagt ner mycket tid på. Vad som suger ännu mer är när man inser att personen i fråga inte heller ger någon cred. När den som snott dina texter eller din idé dessutom har flera hundratusen följare känns det ännu mer ruttet. För att ni ska förstå mig rätt är detta lite som när Zara (klädmärket) kopierade en mindre designers grejer. Det blir extra fult när ett stort företag/en “stor” person tar av den som är mindre – för få/ingen kommer se det och tro att det var en idé unik för företaget/personen. Alltså framställs den stora som ett geni medan ursprungskonstnären snällt får titta på när någon annan tar emot lovord för grejen hen kom på.
Foto: Shoparttheft.com

För att förtydliga ännu mer handlar inte detta om att kopiera en svart sotning, det är en vedertagen klassiker som typ ingen, utom kanske Brigitte Bardot, kan claima. Vad som däremot går att spåra stöld till är mer unika idéer och kopierad text/grafisk design. Här är det också så tråkigt att jag tycker mig se en trend av fler och fler idéstölder som inte creddas, mest av större influencers men också av mindre. Det känns som att de mindre har haft lite mer rent mjöl i påsen och skriver “inspirerad av” eller “cred….” medan de som är större och lever på någon slags grej om att de skulle vara superkreativa endast creddar konstnärer som är lika eller mer erkända. Detta får mig att känna att den enda anledningen till att det creddas är för att det finns en större risk att bli påkommen med plagiat.
classic smokey eyeExempel på makeup som är så klassisk att den inte nödvändigtvis behöver creddas (om du inte vill vara extra snäll så klart)

Förstå mig rätt här, jag vet hur det fungerar med inspiration. Ibland ser man saker som triggar ens kreativitet och det är helt okej, men om ditt slutresultat är uppenbart inspirerat eller väldigt likt originalet – kommer det göra ont att hänvisa till inspirationskällan då? Är det så att du tycker att det är jobbigt att hänvisa till varje inspirerad makeup/text/bild är det kanske dags att börja göra något eget och inte sno saker. För vad som gör ont är när folk INTE creddar. Känslan av att se att någon med ca 100 gånger så stor bas som du själv har snott en av dina saker och får lovord… den är faktiskt t.o.m rätt jobbig. Detta gäller för övrigt även de med en mindre bas/inte lika erkända.
Visst skulle det gå att outa personerna, men i ärlighetens namn skulle det mest skapa otroligt dålig stämning. Jag är inte rädd för dålig stämning, enligt min sambo och vänner, så är jag proffs på att skapa dålig stämning när folk är idioter, men denna fight tänker jag inte ta själv.
Exempel på makeup som bör creddas om en är superinspirerad och kopierar större delar av looken eller det som är unikt, t. ex ögonpartiet

Med detta inlägg ville jag mest få ur mig en stor frustration som byggts upp under en längre tid. Detta är också något som jag det senaste året pratat mycket om med kollegor som är lika frustrerade som jag. Det är okej att vara inspirerad men var inte en taskig idétjuv. Credda alltid om du varit inspirerad av någon och det faktiskt syns. Sno inte texter. Sno inte formgivningsidéer. Var lite snäll. Och helt ärligt – är det så att du ofta saknar egna idéer är det kanske dags att ta en paus eller fundera på om du ska byta bana.

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Ida/Spindelsven har nyligen också tagit upp det här på sin blogg och hon har varit med om något liknande – främst då gällande sminkningar, men också texter. Där pratar hon om att det är svårt att claima en svart sotning som en originell idé eftersom det har funnits sedan urminnes tider, men när t ex. en sminkning är så pass unik så är det direkt stöld att göra likadant och hävda att det är ens egna idé. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *