Supporta dina lokala verksamheter

Nu under coronapandemin är det ingen som går opåverkad. Kanske är du hemma från skola och har tråkigt, lajvar mitt liv och sitter hemma vid datorn och jobbar, eller så arbetar du i butik eller kanske driver ett företag och är extremt orolig inför framtiden. Jag har tur att mina inkomstkällor påverkas mindre av viruspaniken, men för andra är det lite värre.

Personligen är jag orolig för hur stadskärnorna i Sverige kommer urholkas, hur många som kommer stå utan jobb och hur illa detta kommer påverka folks privatekonomi. And let’s be real. De rikaste personerna förlorar pengar, men det är värre för butikspersonal, restaurangpersonal och övriga som arbetar i någon form av verksamhet som går ut på att ta emot kunder. Det är inte de svinrika som tar den riktiga smällen, det är vi “vanligt” folk som gör det.

Risken med paniken som råder är att vi om ett halvår står med arbetslösa vänner och familj i ekonomisk knipa och kvar finns ett fåtal stora kedjor som överlevt och massa tomma lokaler. Av den anledningen vill jag mer än någonsin uppmana till att du som är frisk och att du som har råd stöttar dina lokala företag. Hur gör vi det då? Låt mig dela med mig av mina idéer!

Fundera på vilka varor du vanligtvis köper på din matvarubutik (som går löjligt bra nu, de behöver ej mer stöd) som du kan köpa på annat ställe. Det kan vara schampo och balsam som du handlar från din frisör istället. En ansiktsprodukt från en salong eller skönhetsbutik. Kanske har du råd att köpa en burk fancy oliver eller ost från en delikatessbutik osv. Ni förstår vad jag är ute efter. Det  inte är bästa tillfället att ta en krogrunda just nu för att supporta favoritbaren, men du kan alltid kolla om de kan erbjuda take away på lite käk. Oavsett om din favoritbutik är en kedja eller en egen företagare är det nu det är dags att stötta de du gillar. Gör det lokalt och inte via deras e-handel om det är en kedja.

Jag förstår verkligen att det är en lyx att kunna välja att spendera en högre summa än en lägre, men kan du det är detta ett perfekt tillfälle. Är du rädd att bli sjuk/är sjuk/är i en riskgrupp finns det massor av företag som erbjuder hemleverans av sina tjänster och många har öppnat upp e-handel för att undvika att gå i konkurs. Så istället för att handla schampo från miljardföretagets e-handel kanske du har råd att lägga 50 kr mer och handla det från en butik eller salong?

I vilket fall som, jag fattar att detta är ett trist ämne, men det är så otroligt viktigt att vi inte låter lokala företag och arbeten kollapsa för att vi är rädda. Det är många som redan går på knäna och vi måste undvika att det blir värre. Så kommande tid ska jag försöka dela med mig av lokala tips för Örebro och tips på mindre aktörer som har coola saker att erbjuda. Vanligtvis brukar jag inte uppmuntra till att konsumera mera, men nu behöver vi verkligen stötta våra städer.

Har du något tips du vill dela med mig av? Eller finns det något speciellt du tycker att jag borde lyfta?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *