Stand Up Stand Out Makeup

Detta inlägg är i samarbete med The Body Shop

Lagom till sommaren har The Body Shop lanserat ny makeup i form av bland annat två paletter, en mascara och en ny BB-cream. I samarbete med The Body Shop har jag satt ihop en look och kommer också visa före- och efterbilder på en del av produkterna.
I lanseringen finns två olika paletter, detta är Paint in Colour Eyeshadow Palette, som är den jag graviterade mest emot. Anledningen? Är en sucker för grönt. Så himla lättflörtad med det. Paletten innehåller i övrigt ett par poppar av färg och i övrigt neutraler som är enkla att använda. Som helhet håller båda paletterna superfin kvalitet och det är ingen av skuggorna som jag testat hittills som jag har något att anmärka på.
Som ni vet är jag verkligen inget vidare på swatches, pallar helt enkelt inte. Men här kan ni se hur skuggorna ser ut mot min hudton. De är swatchade med finger på bar hud. Ingen skugga som bråkar, men de ljusaste längst ner syns knappt p.g.a för nära min hudton, d.v.s perfekta uttoningsskuggor för mig!
Andra paletten, Own Your Naturals Eyeshadow Palette, är en varm historia som jag tror kommer bli ganska poppis. Personligen kommer jag aldrig tröttna på varma skuggor så välkomnar alltid bra skuggor.
Även Own Your Naturals swatchar jättefint och är enkel att arbeta med. Skulle säga att detta är en palett som passar de flesta kunskapsnivåer, du behöver verkligen inte vara någon trollkarl för att få ett minst ok resultat (enligt vad jag kan bedöma).
Som sagt så är grönt mitt kryptonit och självklart blev det en look med den gröna skuggan i Paint In Colour. Det fina med skimmerskuggorna är att de gör sig så jäkla fint på en svart bas! Till makeuplooken här har jag preppat hela ögonlocket med en svart kajalpenna, Matte Kajal Black, och sedan tryckt på den gröna. Det som händer är att du får en “oljig” känsla i färgen och alla vackra färgskiftningar kommer fram ännu mer. Efter det har jag tonat ut globlinjen med en av de varma, matta skuggorna. Busenkel look men som är high impact. Båda paletterna är förresten veganska!
Här ser du hela ögonlocket. Verkligen ingen rocket science utan en ganska enkel look att härma. Huden har jag hållit lätt och kört med Fresh Nude Foundation, Drops Of Sun Holiday Creator (bronzer) och en liten dutt concealer under ögonen. Det fina med att gå så långt under ögonen som jag ofta gör, det är att du lurar ögat lite, så är du som jag, en person som lätt blir mörk under ögonen så kommer det inte synas lika mycket. Det enda som är viktigt att tänka på är att skuggan behöver vara mörkare eller kontrastera färgen du har under ögat. Annars gör det ingen skillnad.
The Body Shop Happy Go Lash Mascara lovar att ge volym och separera utan att kännas tung på fransarna. 99% av ingredienserna har naturligt ursprung. Den är inte vattenfast men upplever den som ganska vattenresistens och inte sådär jättekänslig för hudens oljor. Detta är den enda produkten i lanseringen som inte är vegansk då den innehåller bivax.
Helt ärligt ska jag säga att jag inte hade alldeles för höga förhoppningar när jag såg borsten. Denna form är inte min favoritborste och addera därtill att de flesta mascaror jag testat det senaste halvåret varit besvikelser… men blev positivt förvånad!
…du ser säkert varför här! Detta är ett välarbetat lager av mascara. Med det sagt så går det superfort att få upp en första uppbyggnad av mascara vilket jag gillar. Tycker det är svintrist att applicera mascara, kanske det tråkigaste i sminkväg, och vill att det helst ska gå på 20 sekunder typ.
Det sista i lanseringen är en ny BB, Fresh Nude BB Cream som tydligen ska vara en ersättare för deras gamla BB. Jag har dessvärre inte testat den, men förstår att denna ändå skiljer sig lite från föregångaren, så jag tror inte du ska räkna med en exakt kopia om All In One var en favorit.
Skulle beskriva detta som en regelrätt BB som har lätt täckning, förvänta dig alltså inte att alla ojämnheter trollas bort, men snarare en fin utjämnande look. Jag tycker att man får arbeta lite för att få ut produkten då den är lite moussig i konsistensen, men med en makeupsvamp går det ändå fort. Snabbare än en foundation. Fresh Nude BB Cream har SPF30 och skyddar mot UVA- och UVB-strålning.
Här ser ni mitt nylle utan smink (en bra dag för huden kan jag tillägga) och jag har väl inte direkt mycket att täcka. Däremot jämnar jag gärna ut lite ojämnheter i hudton, t. ex runt näsa och mun, men låter gärna fräknar lysa genom.
Här har jag applicerat ett tunt lager av 01 Fair i hela ansiktet med en fuktad makeupsvamp. Finishen är supernaturlig, sätter sig av sig själv och håller bra. Är du oljig får du nog komplettera med lite puder, men för en torr till normal hud kommer förmodligen allt kännas fint rätt länge. Vegansk!

Allt som allt tycker jag detta är en kul lansering. Det är basprodukter, men alla håller fin kvalitet och känns enkla att använda, vilket jag tycker det absolut viktigaste är. Priserna på lanseringen sträcker sig mellan 165 – 275 kr.

Är det någon av produkterna som du tycker ser speciellt spännande ut? Personligen tror jag att mascaran kommer bli min mest använda produkt!

*Samarbete

Wet n Wild verkar ha ljugit för sina kunder – inte cruelty free

En av världens ledande cruelty free-bloggar, hemsida och databas, Cruelty Free Kitty har nyss uppdagat att Wet n Wild verkar ha ljugit för sina kunder. Wet n Wild är kända för att deras smink är cruelty free och oftast också helt veganskt, vilket har gjort dem väldigt populära bland personer som söker billigt smink som inte djurtestas. Wet n Wild har också använt detta som en av deras säljpitchar och kört stenhårt på att marknadsföra sig hos influencers som har en vegansk eller cruelty free approach.
Bild: Cruelty Free Kitty

Wet n Wilds produkter har alltså hittats i butiker på fastlandet i Kina. Om du inte har så bra koll på hur det funkar med djurtester, så kortfattat måste alla produkter som importeras till Kina genomgå djurtester. Det har nyligen skett förbättringar av de kinesiska lagarna men det finns inga garantier på att produkter inte testas. Så kortfattat så ska du räkna med att produkter som säljs på fastlandet i Kina djurtestas.

Med tanke på Wet n Wilds företagsprofil, deras löften om att de aldrig har och aldrig kommer att testa på djur så ser det riktigt illa ut för dem. Wet n Wild ska ha förnekat att de säljer i Kina, men de finns att hitta i en av de största skönhetskedjorna i Kina, Watsons, där de syns tillsammans med andra skönhetsmärken. Med andra ord så har Wet n Wild totalslaktat en av sina största säljpitchar men också brutit ett förtroende som jag tror blir extremt svårt att lappa ihop.

Om inte Wet n Wild kan bevisa att de lyckats kringgå djurtester så sitter de i en rykande hög av skit. Däremot ser det illa ut för dem eftersom de inte längre är Leaping Bunny-certifierade, de har haft kontroverser med PETA förr och framför allt så finns de i butiker i Kina. Det ska bli spännande att se hur de hanterar detta, men tills vidare – räkna bort Wet n Wild från cruelty free-märken.

Rekommenderar att du läser Cruelty Free Kittys artikel om vad som hänt för att få mer kött på benen. Den hittar du här. Vad tänker ni om denna situation?

Dermalogica Prisma Protect SPF30 | Recension

Att jag älskar hudvård från Dermalogica är väl kanske inte direkt någon nyhet. De flesta produkter som är anpassade efter en torr, normal eller känslig hud gillar mitt ansikte. Mycket. När jag såg Dermalogica Prisma Protect SPF30 hade kommit ut så villevilleville jag testa den p.g.a låter som en produkt för mig.

Glad blev jag när Daystyle.se ville göra ett samarbete med mig och var öppna för hur det skulle se ut. Jag förslog då att jag skulle få kika på bland annat Prisma Protect SPF30 så detta inlägg är i samarbete med dem! Recensionen är precis som mina vanliga, mina åsikter, tankar osv, jag styr vad jag säger. Enda skillnaden är att ni får en rabattkod att använda (ida20) på deras hemsida. Så om Prisma Protect – eller något annat de säljer – verkar intressant kan ni använda den där. Vi dyker ner i recensionen!
Dermalogica Prisma Protect spf30Dermalogica Prisma Protect SPF30 (länk till produkten) är en dagkräm med inbyggt solskydd, perfekt för våren, sommaren och hösten. Jag skulle typ vilja beskriva Prisma Protect som en lyxig dubbeldusch, även om det låter lite osexigt. Krämen lajvar solskydd, mjukgörare, ger fukt och lyster och skyddar dessutom mot skadliga partiklar i luftföroreningar. Rätt multifunktionellt och gött tycker jag. Ibland kan jag känna att det blir lite väl tungt med dagkräm och sedan solskydd efter, men kan också tycka att solskydd inte alltid räcker som fukt.

Vad jag dessutom gillar är att detta är en produkt som är utvecklad för oss som vistas i stadsmiljö, liksom luftföroreningar finns det mest av i städer och det kan vara gött med lite extra skydd mot skit. Prisma Protect innehåller antioxidanter i form av bland annat matcha-te som ska neutralisera fria radikaler. Detta är så klart lite svårt för mig att bedöma huruvida det inte stämmer eller ej, men vettigt att nämna.
Dermalogica Prisma Protect spf30Vsg för livets torraste händer.

Prisma Protect är en krämprodukt i det avseendet att det faktiskt är just en _kräm_ och inte någon gel eller liknande. Krämen känns lätt, smidig, silkig och smälter rätt fort in i huden. När jag sminkar mig brukar jag ge den tiden av en kopp kaffe att sätta sig innan jag applicerar bas. Konsistensen är som en hybrid mellan klassisk ansiktskräm och primer, känns behaglig. Sminkar du dig väldigt lite men kanske brukar ha primer kan du nog skippa den (om effekten på primern är att blurra) eftersom Prisma Protect ger en fin, blurrad med lystrig finish. Förr tyckte jag det var helt omöjligt att hitta basprodukter som blurrar och ger lyster, men det känns som det finns lite här och där numera. Som en torris uppskattar jag produkter som låter hud se ut som hud.
Dermalogica Prisma Protect spf30Här kan du se vilken fin effekt Dermalogica Prisma Protect ger huden. Ännu finare i ansiktet men p.g.a dålig ansiktsdag får ni nöja er med att beundra det den gör på handen. Doften är klassiskt solskydd, fast inte någon billig och stark doft, snarare en mjuk och somrig. Fin. Doftar fräknar.

Att jag gillar Prisma Protect har du nog förstått här. Enligt min åsikt är det ett superbra solskydd för daglig användning och jag kommer med glädje att använda upp tuben och vill gärna ha en till den dag den är slut. Såhär på våren och sommaren räcker fukten (tillsammans med toner och serum) alldeles utmärkt, jag blir varken oljig eller torr. Du som brukar hänga här vet att jag under vintern är torr och på sommaren lite mer normal. Jag TROR att Prisma funkar för de flesta hudtyper, kan liksom inte se att den skulle bli helt fel någonstans, kan ju inte svära i sten, men det känns som en go kompis.

För vissa kan SPF30 kännas lite snålt men tycker helt ärligt det räcker till vardags och framför allt om jag ska ha smink ovanpå. Skulle jag däremot vistas i stark sol länge eller vara på stranden hade jag valt en SPF50, men för att bara existera lite, typ ta en promenad med djuren, ta bussen till stan eller en kaffe ute så känns detta lagom.

All over all tycker jag att Dermalogica Prisma Protect SPF30 är riktigt najs. Typ så. Som vanligt testar inte Dermalogica på djur och produkten är vegansk. Är du sugen på att testa Prisma Protect eller något annat från Daystyle kan du använda koden ida20 så får du 20% rabatt på ett helt köp (på produkter av ordinarie pris). Det är ingen affiliatekod, så jag tjänar inget på om du använder den, men du kan spara lite pengar.

Ett litet PS som jag tycker är värt att nämna är att Daystyle har en undersida där de samlat vegansk hudvård (länk) och det är inget bullshit som hos vissa andra märken där det finns djurtestade produkter. Allt där är veganskt _på riktigt_

Har du testat Dermalogica Prisma Protect SPF30? Vad tyckte du? Yay eller nej?

Detta inlägg är i samarbete med Daystyle.se. Åsikterna är som vanligt mina egna.

(OBS! Tryck på hjärtat om du gillar inlägget, det blir enklare för mig att ha koll på vad ni vill läsa mer om då)

Detta betalar du för när du anlitar en makeupartist

Detta inlägg springer sig från att jag rätt ofta ser privatpersoner och ibland företag som söker tjänster från makeupartister till absurt låg, ibland ingen ersättning. Det kommer även ifrån att jag ibland kan få höra “Men gud det är alldeles för dyrt! Det har inte jag råd med!”. Så jag tänker helt enkelt att detta får vara ett inlägg för er som är nyfikna på vad ni egentligen betalar för när ni anlitar mig eller någon annan makeupartist. Eller faktiskt någon annan frilansare för den delen.

Kampanj för Daniel Wellington

Till att börja med: att anlita en makeupartist är lyxkonsumtion. Det är inget du behöver eller har rätt till. Jag förstår att du vill, men då får du också förstå att den summa som personen vill ha i ersättning är baserad på tiden det tar och kvaliteten på tjänsten du söker. Det är inte mitt fel om din budget inte matchar mina priser. Det kostar inte mig mindre att ta jobbet bara för du har mindre pengar. Det är skittrist men det är faktiskt så det funkar. Har du t. ex inte råd att köpa en designerjacka kan du inte bli förbannad på priset. Du får avstå eller välja en annan produkt som är mer i din prisklass.

Bröllopssmink på en av mina vänner

Så när du anlitar en makeupartist ska du till att börja med komma ihåg att hälften av det du betalar hen är ungefär vad personen kan stoppa i egen ficka, förutsatt att jobbet inte har fler utgifter. Söker du en makeupartist som kan sminka dig till låt säga en fest för 1000 kr får alltså hen behålla ca 500 kr. Det kan ju låta bra om personen bara sminkar dig en timme, men (ja nu kommer det stora men:et)…

Det är inte bara en timme. Sminkas du av en person som inte har en salong behöver denna förmodligen resa till dig. Det kan ta fem minuter och det kan ta en timme. Räkna också in att en makeupartists arbetstider kan vara riktigt ruttna. En festsminkning till t. ex en gala är oftast kvällstid och en fredag eller lördag. En bröllopssminkning är oftast tidigt en helgmorgon. Visst, det är självvalt att ha dessa arbetstider, men det betyder inte att ersättningen inte ska reflektera det. Precis som det ska reflekteras på din lönecheck om du arbetar obekväma tider.

Dessa bilder fotograferades utomhus i snöblandat regn en helgmorgon

I betalningen som makeupartisten får ska även tid för förberedelser ingå. Förberedelser jag pratar om är att se till att alla verktyg är rena, att allt finns i makeupväskan, saknas något måste detta köpas in. Kanske är det ett par lösfransar som du ska bära (kostar mellan 50-150 kr beroende på märke och modell) och kanske en foundation. Du betalar alltså för att personen ska ha allt som behövs för att göra dig fin, vilket så klart ska ingå! Men då måste du ha respekt för att du betalar en summa för detta också.

Här sitter jag dagen innan en plåtning och planerar, packar och ser till att jag har koll på jobbet

Om du är mer intresserad av skönhet så kanske du har koll på att utbildningen för en makeupartist inte är något som du har rätt att få CSN för. Du kan ta lån eller spara. En utbildning kostar oftast mellan 50.000 – 120.000 (i Sverige) beroende på vilken skola, längd på utbildning och om personen fördjupat sig i något. Under utbildningstiden kan det vara så att personen inte har tid att arbeta med annat och därmed har ännu större utgifter. Jag kunde jobba samtidigt men i slutet av min utbildning bröt jag ihop en dag i skolan för att jag var så trött. Jag gick i skolan måndag till fredag, jobbade efter skolan till sen kväll och tog varenda litet sminkjobb jag fick tag i på helgerna. Det var tufft men skönt att slippa ytterligare utgifter.

Du betalar för alla timmar jag spenderade i skolan. Här har jag tränat på kompisar.

Alternativ metod för att bli makeupartist och få all den kunskap som krävs är att assistera under en längre period. Som assistent får du ibland ingen men oftast endast en låg ersättning för din tid. Det kan vara tufft att leva på den ersättningen och många jobbar därför med annat samtidigt. Såhär ser det ut för många yrkesgrupper och du betalar för vår utbildningstid när du anlitar oss. Det tog mig ett par år av att jobba innan jag kunde se att min grundutbildning hade betalat sig. Efter det går en del av din betalning till att personen ska ha möjlighet att hålla sig uppdaterad på tekniker, material och trender samt att vidareutbilda sig på olika sätt.

Den sista delen du betalar för är personens kompetens. Ju längre en makeupartist arbetat och ju mer hen kan, desto mer kan och bör hen ta betalt. För mig som arbetat i ca tio år är det inte ett dugg orimligt att ta en större summa än för någon som varit verksam i ett år. Vill en person inte betala mig önskad summa för min tid tackar jag snällt nej, jag vet att det med största sannolikhet kommer finnas annat arbete för mig som betalar mig den summa jag önskar per timme. Därför tar jag inte emot bokningar med för låg ersättning, det kommer bara innebära att jag låser datumet från att ta annat jobb som betalar sig bättre. För många är detta dock inte en verklighet, man kan behöva ta allt jobb som kommer till en. Det är där du behöver tänka lite. Är det rimligt att du betalar en struntsumma för en lyxtjänst som en konstnär/hantverkare erbjuder?

Sminkjobb till The Body Shop. Jättekul, fritt och kreativt men jag skulle inte göra det gratis.

Här kanske du sitter och tänker “men du tycker ju det är kul?!” – ja, jag tycker det är jättekul att få jobba med smink! Vilket jäkla drömyrke! Men vet du vad jag inte tycker är kul? När min kompetens inte respekteras, när det inte finns förståelse för att jag också har (hade) studieskulder, måste hålla min utrustning i bra skick, måste ersätta produkter och att jag måste kunna ta ut lön. Så även om jag tycker det är skitkul att få förtroendet att sminka dig till ditt bröllop eller sminka modeller till en ny klädkollektion, så kan jag inte äta eller betala räkningar med nöje.

Och ja, det finns personer som tar ut ockerpriser för sina tjänster, men de flesta gör inte det. Här ligger det helt enkelt på dig att göra lite research på vad en tjänst av den kvalitet du söker kostar.

Sammanfattningsvis betalar du inte bara för en eller två timmars arbete, du betalar tiden för förberedelser, resor, utbildning, kunskap, material och eventuell lokal/salong/studio. Du betalar även för hur efterfrågad personen är och om de har någon specialkunskap eller nisch. I mitt fall betalar du t.ex för att jag endast använder produkter som är cruelty free och nästan allt är veganskt. Du kan alltså be att få en helt vegansk makeup, detta är kunskap, research och produkter som tagit mig tid och kostat att få och skaffa. Ett stort mervärde för många. Precis som i exakt alla andra yrkesroller så kostar det mer att anlita någon som många gillar. Matchar inte personens priser din budget – sänk dina krav, skrapa ihop pengar eller försök att göra det själv.

Jag hoppas att du som läser detta inlägg förstår att vi som arbetar frilans, med små företag och som arbetar kreativt jättegärna vill arbeta med dig! Vi vill bara få rättvist betalt, respekt för att det är ett yrke och att du inte blir arg när din budget inte matchar priset. Vi behöver precis som du få så pass bra betalt för vårt arbete att det täcker studieskulder, räkningar, mat, arbetsmaterial och att ha lite pengar över till fritiden.